Nemačka sklonila dres broj 44 – neprijatno podseća na SS

Adidas i nemačka fudbalska organizacija su munjevito reagovali na primedbe sa društvenih mreža i povukle dres za Euro sa brojem 44. Neko je, naime, primetio da stilizovane brojke neprijatno liče na esesovske rune.

Broj 4 je u redu, ali 44 nije. Adidas i Nemačka fudbalska organizacija su hitno povukle dres sa brojem 44 nedavno predstavljene opreme reprezentacije za domaći Euro. Odluka je usledila kada je neko uočio da stilizovane brojke podsećaju na esesovske rune. (Foto: Christian Charisius, dpa)

Proizvođač sportske opreme Adidas i Nemački fudbalski savez DFB u ponedeljak su hitno obustavili prodaju dresa nacionalne reprezentacije sa brojem 44. 

Zašto? Pa, jer dizajn je takav da podseća na starogermanske rune koje su u vreme nacizma nosile jedinice SS.

Dresovi nestali iz prodavnica i sa interneta

Adidas je sporne dresove povukao iz svojih prodavnica. U onlajn prodaji je isključio opciju kupovine zvaničnih personalizovanih dresova sa spornim brojem.

Dres sa brojem 44 je prethodno izazvao buru na društvenim mrežama. Adidas je oprao ruke.

Adidas: Krivi su fudbalska organizacija i njihov partner

„Za dizajn su odgovorni DFB i njihov partner, „11teamsports“, izjavio je jedan portparol proizvođača sportske opreme na upit agencije dpa.

Bilo šta što asocira na eru nacizma ni ranije nije bila dostupna u prodavnicama Adidasa i DFB. Ako neko pokuša da naruči dres – iz nedavno predstavljene oprema reprezentacije za predstojeći Euro – sa brojem 44 ili bilo kakvom drugom nacističkom simbolikom, dobiće odbijenicu.

„Izaberite nešto drugo“

„To se kosi sa našim pravilima personalizacije, molimo pokušajte sa nečim drugim“, iskače poruka prodavca u takvom slučaju.

„U Adidasu rade ljudi iz stotinak država. Naše preduzeće podstiče raznolikost i inkluziju”, rekao je poretparol.

“Borimo se protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i bilo kog oblika mržnje“. Kompanija „odlučno odbacuje svaku insinuaciju“ da je incident sa brojem 44 bio nameran, dodao je.

Inače, novi dresovi nemačke reprezentacije uglavnom su naišli na pozitivan prijem. (Kompas)