Nastavnici u Srbiji najavljuju „beli štrajk“: Od septembra neće upisivati ocene u dnevnik

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) odlučili su da u sledećoj školskoj godini ne upisuju ocene u es-dnevnik sve dok se ne usvoje propisi koji bi trebalo da dovedu do smanjenja nasilja u školama.

Izvor: Envato

Kako se navodi u saopštenju, reč je o „belom štrajku“, kao meri samoodbrane nastavnika u situaciji kada ih propisi i nadležne institucije ne štite dovoljno od nabujalog nasilja.

Ocene najčešći povod nasilja nad nastavnicima

Sindikat je pozvao sve nastavnike da se od 1. septembra pridruže „belom štrajku“.

Ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju pa ćemo ih ukinuti dok ne budemo zaštićeni na bolji način, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da izmene Krivičnog zakonika traže od 2022. godine kada je došlo do nasilja nad nastavnicom u Trsteniku, kao i da traže definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi s nasiljem u školi, uvođenje suspenzije s nastave učenika koji ponavljaju negativno ponašanje, kao i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama.

„Suspenzija učenika iz nastave je nakon našeg zahteva uvrštena u propise, ali na takav način da je u praksi ili nesprovodiva ili više na teret nastavnika, nego suspendovanog učenika, što treba promeniti“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjivanje tek kada se nastavnici zaštite

Ističe se da prosvetna inspekcija mora znati ko je prijavljivač i imati mogućnost da ne sprovodi postupak ako se radi o učestalom prijavljivanju istog nastavnika od strane istog lica ili o prijavljivanju nastavnika koji je već višestruko kontrolisan, bez utvrđenih nepravilnosti u njegovom radu.

„Tek kada ova tri predloga budu prihvaćena i u potpunosti implementirana u propise, ocene će ponovo biti upisivane u es-dnevnik“, ističe se u saopštenju.

FoNet