Zašto su napadi nožem sve češći?

Oštriji pritisak na ilegalno nošenje vatrenog oružja kao da se prelilo na učestale napade hladnim oružjem. U suštini problema je, međutim, prihvatanje govora mržnje i agresije kao načina života.

Policajac iz obezbeženja izraelske ambasade teško je ranjen strelom. Napadač je ubijen u odgovoru. Ivica dačić navodi da je reč o terorizmu. (Izvor: Envato)

Novopazarska policija je uhapsila jednog petnaestodišnjaka osumnjičenog za ubistvo u pokušaju policajca. Mladić je navodno kasno u nedelju u jednom lokalu nožem ubo jednog policajca (25),  i potom pobegao.

Šira slika

Samo u februaru ove godine i samo u devet dana 14 osoba napadnuto je nožem od čega je četvoro preminulo od povreda. Kako je Vreme 6. marta pisalo, učestali napadi nožem dovode se i u vezu sa pooštravanjem kazni za nedozvoljeno držanje vatrenog oružja. Međutim, ovo može biti samo delimično povezano, ali ne znači da je to glavni razlog. 

Naime, nož je mnogo dostupniji od pištolja. Pritom, lako se sakriva i nosi, pa i u ugostiteljske objekte. Međutim, i nošenje noža na javnom mestu je zabranjeno, a prekršilac može biti kažnjen novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara ili zatvorom do 60 dana. 

Pravno stanje

Stručnjaci smatraju da je za zaustavljanje sve češćih napada noževima delotvornija prevencija umjesto represije. Represija kroz zakonski okvir već postoji, ali se sudeći po postupcima crne hronike čini da se broj napada ne smanjuje.

Stvarno stanje

Da prevencija ima smisla, Srbija mora da uvede nultu toleranciju na agresiju i govor mržnje u javnom životu. Kako ih je prvenstveno vlast legitimizovala – mada ne samo ona – kao društveno prihvatljivo ponašanje, nema previše razloga za optimizam. (Vreme)

Više o ovoj temi pročitajte ovde: