Najskuplje i najjeftinije zemlje za život u Evropi: Gde je tu Srbija

World Population Review objavio je listu od 41 evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih.

Ilustrativna fotografija, Envato

Obračun je napravljen poređenjem cena roba i usluga u Njujorku, a uzeto je u obzir pet kriterijuma – troškovi života uopšte, cene zakupa ili stanovanja, cene namirnica, cene u restoranima i indeks cena proizvođača, prenosi N1.

Najskuplje zemlje za život

Prema ovoj računici, najskuplje zemlje za život su Švajcarska i Island. Za njima slede dva britanska poreska raja – ostrva Džersi i Gernzi, a na petom mestu je Irska. Među deset najskupljih su i Norveška, Luksemburg, Danska, Holandija i Velika Britanija. Austrija je na 11, a Nemačka na 12. mestu.

Bugarska skriveni dragulj Evrope za turiste i iseljenike

Gledajući pri dnu tabele, zemlja sa najnižim troškovima života je Belorusija. Malo iznad nje su dve zaraćene države – Ukrajina i Rusija, a slede Severna Makedonija i Moldavija.

Bugarska je na 36. mestu, što je čini najjeftinijom (i, naravno, najsiromašnijom) članicom Evropske unije, a nazivaju je „jednim od skrivenih dragulja Evrope za turiste i iseljenike“. Neposredno iznad nje, na 35. mestu, nalazi se Rumunija.

Srbija i zemlje regiona

Srbija na ovoj listi zauzima 34. mesto. Od zemalja regiona, Slovenija je najskuplja za život i nalazi se na 25. mestu.

Uz Sloveniju najskuplji život u zemljama regiona je u Hrvatskoj koja je na 29. mestu. Slede Crna Gora na 31, Mađarska 32, dok Bosna i Hercegovina nije bila uključena u ovu listu.

Poljska je na 30. mestu, a od nje du skuplje Slovačka, Letonija, Litvanija, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španija, koje su tim redosledom rangirane sve do 20. mesta.

Kompas/N1