Najbogatija britanska porodica pred sudom zbog trgovine ljudima: Oduzimali pasoše posluzi i branili im da napuste kuću

Četiri člana najbogatije britanske porodice su pred sudom u Švajcarskoj zbog optužbi da su eksploatisali svoje služavke, oduzimali im pasoše i plaćali minimalne naknade.

Pojedine bivše sluge su svedočile za Hindudže, opisujući ih kao prijateljsku porodicu koja se dostojanstveno ophodila prema svojoj posluzi (Foto: Envato)

Šta se dogodilo?

Porodica Hindudža, čija je vrednost procenjena na 47 milijardi dolara, optužena je za eksploataciju i trgovinu ljudima, piše BBC.

Porodica poseduje vilu u bogatom kvartu Kolonji u Ženevi, a sve optužbe protiv njih se odnose na njihovu praksu uvoza posluge iz Indije da čuvaju njihovu decu i brinu o domaćinstvu.

Navodno su Prakaš i Kamal Hindudža, zajedno sa svojim sinom Adžajem i njegovom suprugom Namratom, zaplenili pasoše osoblja, platili im samo osam dolara za 18-časovne dane i jedva ih puštali da napuste kuću.

Iako je prošle nedelje postignuta finansijska nagodba oko eksploatacije, porodici Hindudži se i dalje sudi za trgovinu ljudima, što je teško krivično delo u Švajcarskoj. Oni poriču optužbe.

Više troše na svog psa nego na svoju poslugu

Ove nedelje na sudu, jedan od najpoznatijih tužilaca u Ženevi, Iv Bertosa, uporedio je skoro 10.000 dolara godišnje koje je, tvrdi, porodica trošila na svog psa sa dnevnim iznosom koji su navodno plaćali svojim slugama.

Advokati porodice Hindudža nisu izričito negirali navode o niskim platama, ali su rekli da se oni moraju posmatrati u kontekstu – napominjući da je osoblje takođe dobijalo smeštaj i hranu.

Na optužbu da su radili skoro po ceo dan, jedan advokat odbrane je tvrdio da se gledanje filma sa decom Hindudžovih ne može smatrati radom.

Ipak, optužbe da su slugama oduzeti pasoši i da nisu smeli da napuste kuću bez dozvole su ozbiljne, jer bi se mogle oceniti kao trgovina ljudima. Bertosa traži zatvorske kazne i milione dolara odštete, kao i sudske troškove.

Tamna strana ,,grada mira“

Nije prvi put da je Ženeva, centar međunarodnih organizacija, kao i svetskih bogataša, u centru pažnje zbog navodnog maltretiranja posluge.

Godine 2008, Hanibala Gadafija, sina bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija, policija je uhapsila u hotelu sa pet zvezdica u Ženevi na osnovu informacija da su on i njegova supruga tukli svoje sluge, čak i ofingerom. Slučaj je kasnije odbačen. Ipak, to je izazvalo veliki diplomatski sukob između Švajcarske i Libije, pa su dva švajcarska državljana uhapšena u Tripoliju u znak odmazde.

Prošle godine četiri kućne pomoćnice sa Filipina pokrenule su tužbu protiv jedne od ženevskih diplomatskih misija pri Ujedinjenim nacijama, tvrdeći da godinama nisu primale platu.

Kompas/BBC