Moleban u partijsko-demagoške svrhe

Patrijarh Porfirije služio je moleban u Hramu Svetog Save ne bi li prizvao pomoć Božju za borbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića protiv „amoralne“ rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: FoNet)

Od predložene rezolucije o Srebrenici, Vučić je napravio jedan od glavnih stožera naprednjačke kampanje za lokalne izbore. Sada je u nju uključio i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Šira slika

Mada je predsjednik Srbije i ranije znao žestoko dramatizirati pojedine aspekte vlastite politike, nikad ga Crkva nije ispratila na službeni put molebanom. Na primjer – ni kada je prihvatio Briselske sporazume. Moleban pred dolazak u Njujork, zato izgleda krajnje neobično, Naime, za razliku od Briselskih sporazuma, rezolucija o Srebrenici nema obavezujući karakter.  

Kuda sve ovo vodi

Rezolucija o Srebrenici ne spominje srpski narod, Srbiju i Republiku Srpsku. Ali su vlasti u Beogradu i Banjaluci očito zapele da im nametnu kolektivnu krivicu. Kakva li će slika o Srbiji u svijetu biti poslije Sabora? Odnosno – koliko će biti obnovljeni najcrnji sterotipi  o Srbima iz ratne propagande? I još jedno pitanje: ako u Srebrenici nije počinjen genocid, znači li to da su nevini Radovan Karadžić i Ratko Mladić? Dakle –  pojedinci osuđeni upravo za ovo djelo zajedno sa još nekoliko drugih lica. Republika Srbija – čisto da se ne zaboravi – priznaje  Haški tribunal.

Posljedice

Vučićeva kampanja uz sasluživanje SPC, ima jasan cilj. To je homogenizacija srpskog narod na demagoškim i nacionalističkim temeljima. Ako ništa drugo, istorija je pokazala da ovakva politika nikad nikom ništa dobro nije donijela. 

F.Š./Vreme

Opširnije o ovome pročitajte na: