Mobilni telefon nosi smrt u ratu Hezbolaha sa Izraelom

Hezbolah zastarelom tehnologijom nastoji da se provuče kroz nadmoćnu špijunsku tehlogiju Izraela. Izbacio je iz upotrebe i mobilne telefone i vratio usmene poruke, linijski telefoni, pejdžere i šifre.

Proiranska milicija je potpuno svesna smrtonosne tehnološke nadmoći Izraela i nastoji da se suprotstavi starom tehnologijom. Mobilne telefone zaključajte, razbijte i sahranite, poručio je lider Hezbolaha sledbenicima. (Foto: asifibhuiya, Pixabay)

Izraelska vojska teško udara po Pojasu Gaze od Hamasovog terorističkog napada na Izrael u oktobru. Mada su borbe na južnoj libanskoj granici doskora bile relativno niskog intenziteta, snažnija vatra poslednjih nedelja podstiče strah od potpuno otvorenog rata.

Civili, njih desetine hiljada sa obe strane granice, uglavnom su napustili zonu sukoba. Izrael je raketiranjem ubio više od 330 Hezbolahovih boraca i oko 90 civila, navodi Rojters. Hamas je svojom vatrom, poput salve iz sredine aprila, ubio 21 izraelskog vojnika i 10 civila

Izrael Hezbolahove vojnike gađa u mobilni telefon

Izrael je mnoge Hezbolahove vojnike ubio pri svakodnevnoj razmeni neprijateljstava. To uključuje raketiranje preko granice i podizanje dronova sa eksplozivom.

Hezbolah je potvrdio i da je Izrael preciznim udarima daleko od granice ubio više od 20 operativaca, uključujući važne oficire i obaveštajce.

Izraelska vojska je saopštila da odgovara na neizazvane napade Hezbolaha i gađa vojne ciljeve “uz izvodljive mere predostrožnosti” za zaštitu civila.

Nadmoć u osmatranju i priskluškivanju

“Uspeh tih napora zavisi od sposobnosti Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da prikupi detaljne i precizne podatke o snagama Hezbolaha, njegovih komandira i terorističke infrastrukture,” navele su IDF.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je, pri poseti severnoj komandi IDF, ukazao na fotografije udara za koji Izraelci tvrde da je ubio 320 boraca i starijih oficira Hezbolaha.

Ključ takvih udara je elektronsko osmatranje. IDF su ranije potvrdile da koriste kamere i sisteme za osmatranje za praćenje ljudstva i aktivnosti Hezbolaha. Uz to, redovno preko granice šalje osmatračke dronove.

Izraelci globalno vodeći u praćenju mobilnih i interneta

Povrh toga, veruje se da su Izraelci vodeći u svetu u tehnologiji elektronskog prisluškivanja mobilnih telefona i interneta.

Hezbolah je naučio lekciju, navodi Rojters pozivajući se na više izvora iz organizacije.

Tako je borcima pro-iranske milicije zabranjeno da koriste mobilne telefone, koje obaveštajna služba IDF može da prisuškuje i locira. 

Hezbolah zabranio mobilne telefone

Umesto toga, u zoni vatre oslanja se na kurire za usmeni prenos poruka, vremešni sistem pejdžera. Hezbolah koristi i privatnu mrežu telefonskih linija iz ranih 2000-ih, naveli su izvori. Tu mrežu optičkih kablova finansirao je Iran za tadašnje potrebe zaštićene komunikacije.

Čak i tada, razgovara se u šiframa koje Hezbolah menja skoro dnevno.

“U borbi danas informacija i tehnologija igraju ključnu ulogu”, rekao je Hezbolahu bliski analitičar Kasim Kasir. “Kada se suočite sa nadmoćnom tehnologijom, morate se vratiti starim načinima”.

Low-tech može protiv high-techa, uz cenu

Ekspeti za bezbednost potvrđuju da “low-tech” može efikasno da se provuče ispod visoke tehnologije. Uostalom, tako je lider Al-kaide Osama bin-Laden skoro deceniju izmicao američkoj poteri. 

“Jednostavna mera korišćenja VPN-a ili, još bolje, nekorišćenja mobilnog telefona značajno otežava potragu za metom i njeno lociranje”, rekla je bivša analitičarka CIA Emili Harding.

Cena je, naravno, teža komunikacija komandanata sa komandirima i vojskom. Lideri  Hezbolaha smatraju da je taj ceh neizbežan. Posle niza smrtonosnih udara povezanih sa mobilnim telefonima iz prethodnih meseci, potpuno su zabranili mobilne početkom februara.

„Mobilni zaključajte, razbite i zakopajte“

Par dana kasnije, 13. februara, lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala je u TV obraćanju sledbenike upozorio da je “mobilni opasniji od izraelskih špijuna”. Telefone treba da “zaključaju, izlome i sahrane u metalnoj kutiji”, rekao je tada.

Čak i u Bejrutu, rukovodstvo organizacije izbegava da nosi telefone na sastanke.

“Svest i oprez” u Hezbolahu su na nivou bez presedana, rekao je Nikolas Blanford, konsultant za bezbednost sa sedištem u Bejrutu.

“Morali su da pritegnu obezbeđenje daleko snažnije nego što su ikada ranije morali”.

Kompas