MMF traži da se višak u budžetu ne troši za više plate i penzije

Iako je ministar finansija Siniša Mali najavio veće plate i penzije sredinom 2024. godine, MMF je zatražio da se višak iz budžeta drugačije potroši.

(Foto: FoNet/Milica Vučković)

Međunarodni monetarni fond (MMF) postigao je sporazum sa Srbijom o trećem pregledu u okviru stend-baj aranžmana. MMF je pozitivno ocenio postignuto u ekonomiji, ali uz naglasak da je kapitalnim izdacima potrebna veća transparentnost.

Šira slika

U izveštaju se navodi da je plate i penzije potrebno povećati na predvidljiv i unapred dogovoren način. Od srpskih vlasti je zatraženo novo merilo za potrošnje na penzije, odnosno obuzdavanje rashoda u 2024. godini.

Navedeno je i da se „ne vrše nikakva ad hoc povećanja penzija ili gotovinske isplate“ kako bi se „stabilizovala dinamična rashodna stavka“.

Iza kulisa

Ministar finansija Siniša Mali je još u decembru, iako je Vlada Srbije već tada imala preliminarni uvid u izveštaj MMF-a, najavio povećanje plata i penzija sredinom 2024.

MMF je naveo da se viškovi mogu iskoristiti za projekat „EXPO 2027“, ali je kritikovana netransparentnost plana „Skok u budućnost“ jer se ne zna koliko će tačno koštati. (Nova Ekonomija)

Više o ovome pročitajte na: