Miroslav Mišković: Deltu za 10 godina vidim u EU, sa Srbijom ili bez nje

Šta jedan od vodećih biznismena u Srbiji vidi kao glavni problem države i privrede. Nije cena novca, nije ekonomska kriza, nisu porezi. Ništa od toga.

Miroslav Mišković na Kopaonik biznis forumu (Foto: KBF)

Jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji, Miroslav Mišković, sinoć je upozorio da država mora mnogo više da ulaže u obrazovanje građana, da nema ni menadžera koji bi vodili firme, ali i da države bivše SFRJ moraju da se udruže sa srednjom Evropom kako bi napravile zajedničku berzu.

Mišković je, govoreći na 31. po redu Kopaonik biznis forumu, naveo i da „Deltu“ za deset ili 20 godina vidi u Evropskoj uniji, „sa Srbijom ili bez nje“.

“Moj učitelj je nosio kravatu”

Nepoštovanje nastavničke profesije jedna je od glavnih kritika koje je Mišković uputio srpskom društvu i državi.

“Jedno moramo da znamo: Da decu u Srbiji uče nastavnici koji imaju platu 65.000 dinara. Obrazovanja nema ako profesori i nastavnici nemaju status u društvu. On gleda da završi posao, ne da nauči dete. Meni je žao što ovo kažem… Moj učitelj je nosio kravatu. Danas ne verujem da bilo koji učitelj ili nastavnik nosi kravatu“, rekao je Mišković.

Šta najveći “tajkun” smatra ključnim za privredu?

Znanje. Tema koja se iznova ponavlja u svim Miškovićevim izjavama, nije izostala ni na Kopaoniku.

“Srbiji i njenim građanima nedostaje upravo znanje kako bi postala ono što propovedamo i što svi od nje očekujemo, ali znanje koje se danas primenjuje na Zapadu”.

„Nije problem napraviti fabriku, nego (čoveka koji) će da je vodi, nama fali dobrih menadžera… Edukacija bi morala da krene od seljaka, poljoprivrednika, pa do profesora univerziteta. Ogroman novac treba da se uloži za razvoj, ali mislim da je to najpotrebnije Srbiji”, kaže Mišković.

A u budućnosti?

U budućnosti, veštačka inteligencija. Vlasnik Delte tvrdi da će svi koji ne prihvate novu tehnologiju propasti, a osim toga savetuje i da se malo okanemo stanova, a okrenemo akcijama.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: