Jovanović: Novi izbori ne smeju da se održe u istim uslovima kao 17. decembra

Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS-a i narodni poslanik, kaže da se opozicija ponela odgovorno kad je istakla zahteve za poboljšanje izbornih uslova, ali da ne očekuje da vlast te zahteve ispuni.

Miloš Jovanović (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Novi izbori u Beogradu i drugde „ne smeju“ da se održe u istim uslovima kao oni od 17. decembra, kaže za „Vreme“ prvi čovek Novog DSS-a Miloš Jovanović. Nove nameštene izbore, navodi, opozicija će sprečavati u sadejstvu sa građanima.

Uži kadar posle šireg

Jovanović smatra da se na vlasti u Srbiji nalaze ljudi koji su spremni da saučestvuju u izdaji sopstvene zemlje, a Vučić je taj čovek. Zato je pritisak sa Zapada na njega „kozmetički“. Ovaj stav je teško spojiv sa onim iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ koja Završni izveštaj ODHIR-a i Rezoluciju Evropskog parlamenta vidi kao značajan pomak u tretmanu Vučića u Evropskoj uniji i svoj veliki uspeh.

Gde je Zapad u Srbiji

Jasno je da Jovanović govori za svoje biračko telo. Međutim – da li su ovakvi stavovi prihvatljivi za glasače Srbije protiv nasilja? Odnosno, koliko odnos prema Evropi može uticati na spomenuto „sadejstvo opozicije i građana u sprečavanju nameštenih izbora“. Drugim rečima, preti opasnost da različito gledanje „Zapada“ postane kost razdora u antirežimskim partijama i još jedno zamagljivanje suštine pred beogradske i lokalne izbore.

I šta sad

Jovanovićeva izjava je legitimna. On tako misli, a verovatno i njegovi glasači. Ujedno je i dokaz da proevropska i nacionalna opozicija ne mogu, niti smeju izaći na izbore u istoj koloni. Mnogo bolje će biti za jedne i druge uzajamno podržavanje u borbi za izborne uslove, ali i da svako pojedinačno deluje na pridobijanju svog glasačkog tela. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: