Milioni iz budžeta zbog ujeda napuštenih pasa i mačaka: Rešenje ni na vidiku

Zbog sve češćih napada napuštenih pasa, godišnje se izdvaja više stotina miliona dinara iz budžeta lokalnih samouprava za odštetu, a samo Niš godišnje plati više od 100 miliona dinara zbog ujeda.

Leskovac je pokazao incijativu da se ovaj problem reši – za veterinarske usluge sterilizacije i obeležavanje napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada će izdvojiti nešto više od 800.000 dinara. (Foto: Envato)

Malo je reći da je situacija na ulicama Bujanovca katastrofalna. Građani tuže Opštinu, povređeno je 25 deteta i 50 odraslih u toku jedne godine… Samo u Nišu godišnje ode više od 100 miliona dinara zbog ujeda pasa, a zbog napada mačaka skoro milion.

Isplaćuju se i odštete za napade na stada, udara autom, ali i zbog napada na domaće životinje.

Bujanovac i druge opštine plaćaju i hvatanje pasa, u okolini Kragujevca i Čačka česti su napadi na domaće životinje, a u Nišu je skoro milion dinara isplaćeno čak i zbog ujeda mačaka, piše Glas Šumadije.

Bujanovčani tuže Opštinu

O situaciji na ulicama Bujanovca, Bujanovačke pišu gotovo svake nedelje.

Svakog jutra se suočavamo sa ozbiljnom pretnjom. Samo je pitanje kada će izujedati nekog od nas koji prolazimo glavnim ulicama. Mnogi su agresivni, dojure odnekud i stvarno uteruju strah u kosti. Brani se ko kako zna i ume, prolaznici čekaju jedni druge da bi prošli deonicu – kaže jedna Bujanovčanka.

Prošle godine je Opštini Bujanovac stotinu građana podnelo zahtev za odštetu zbog ujeda napuštenih pasa. Rešeno je 89 prijava, a njima je iz budžeta plaćeno ukupno 2,2 miliona dinara. Odbijena su 3 slučaja, a osmoro građana odbilo je odštetu jer nisu bili zadovoljni iznosom, pa su Opštinu tužili sudu.

U toku 2022. napušteni psi napali su i povredili 25 deteta i dvostruko više odraslih. Na ime naknade štete u vansudskim poravnanjima, Opština je oštećenima isplatila 1,67 miliona dinara.

U vansudskom poravnanju za maloletno lice se isplaćivalo 25.000 dinara odštete, a odraslima po 20.000.

Građani kažu da strahuju da prođu ulicom i da ne smeju da puste decu da sama idu u školu.

Ko je zadužen da sklanja pse sa ulica?

Za uklanjanje pasa sa bujanovačkih ulica i odvoženje u njihov azil zadužena je firma Avenija iz Vrnjačke Banje, sa kojom je JP Komunalac 2023. sklopio ugovor vredan 2 miliona dinara.

Svaka akcija hvatanja pasa koštaće 300.000 dinara, sa PDV-om, što znači da je za predviđen iznos moguće izvesti 6 akcija i da ostane 200.000 za sledeću godinu – rekao je tada direktor JP Komunalac Ruždi Halili.

Za firmu Avenija MB vezuju se brojne kontroverze, a nevladine organizacije koje se bave zaštitom životinja više puta su ukazivale na nehumano postupanje prema životinjama.

Od planiraniranih 6 akcija, u prošloj godini sprovedene su samo dve. Prva akcija je sprovedena u februaru, a druga u maju 2023. Broj napuštenih pasa na ulicama Bujanovca raste i psi gotovo svakodnevno napadaju građane na trgu grada.

Troškovi i tužbe u Kragujevcu

Tokom 2023. godine, Gradskom pravobranilaštvu podneto je 137 zahteva za naknadu štete od ujeda pasa i mačaka, uz 344 tužbe. Grad je isplatio skoro 30 miliona dinara za naknadu štete.

U Čačku 95.000 zbog ujeda mačaka

Gradska uprava za finansije je na ime odštete zbog ujeda napuštenih pasa isplatila ukupno 28.300.896 dinara, gde je, slično kao i u Nišu, zbog ujeda mačaka isplaćeno 95.000 dinara.

Za rad Zoohigijene Grad Čačak je isplatio JKP Komunalac 30 miliona dinara prošle godine.

Rezultati azila nevidljivi

Vlast u Čačku investirala je 2016. u gradnju azila za napuštene životinje. Uvedeno je obavezno čipovanje pasa i plan je bio da se životinje uhvaćene na ulicama u azilu podvrgnu tretmanu čipovanja, vakcinacije i drugih tretmana, a nakon toga se vraćaju na ulicu kao potpuno bezopasne.

Međutim, do očekivanog efekta – da se za 3 do 5 godina smanji broj pasa lutalica na čačanskim ulicama, još uvek nije došlo. Procenjuje se da je na ulicama između 1.500 i 2.000 nezbrinutih životinja.

Niš, milionske rupe u budžetu i neispunjena obećanja

Nadležni godinama najavljuju da će Niš dobiti prihvatilište za pse. Pominjale su se različite lokacije i na kraju je azil trebalo da bude izgrađen u Dugoj Poljani kod Gadžinog Hana. Zbog toga su protestvovali meštani, opozicija i članovi društava za zaštitu životinja.

Isplaćivanjem odštete zbog ujeda napuštenih pasa, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je rekla da novac odlazi u nepovrat, odnosno džepove advokata i ljudi koji zloupotrebljavaju tu situaciju, jer, kako je rekla, ne može da se napravi razlika između ujeda psa na ulici i ujeda kućnog ljubimca i smatra da bi tih 100 miliona dinara koje godišnje odlazi iz budžeta Niša bilo bolje dati za zbrinjavanje pasa. Od njene izjave prošle su skoro 2 godine, a da ništa nije preduzeto.

Ujedi pasa i odštete su postali uobičajeni, ali slučajevi ujeda mačaka novi su javnosti. Samo tokom 2022. godine isplaćeno je nešto više od 720.000 dinara za 7 ujeda.

Kada je reč o ujedima napuštenih pasa, situacija je slična i u ostalim gradovima na jugu Srbije. Od 2022. do aprila 2024. godine, Grad Prokuplje je iz budžeta izdvojio skoro 11 miliona dinara, a samo od 1. januara do 3. aprila ove godine 2.861.142 dinara za 11 ujeda.

K.S. Kompas/Glas Šumadije

Ceo tekst o ovoj temi pročitajte OVDE.