Marže trgovaca skoro 15 odsto, na neke proizvode prelaze i 70 odsto

Marže trgovaca u proseku su skoro 15 odsto, ali kod pojedinih proizvoda, kao što je maslac, prelaze i 70 procenata, pokazuje istraživanje RZS.

Prodavnica, ilustracija

Prosečne marže u prodavnicama prehrambene robe u Srbiji iznose 14,9 odsto, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS) obavljeno od 1. juna do 1. novembra prošle godine. Vodećih 20 učesnika u trgovini na malo imalo je prosečnu bruto maržu od 20,8 odsto za mlevenu kafu, 26,9 odsto za kiselo mleko, 12,9 odsto za sterilisano mleko, 34,8 odsto za maslac, dok je kod svežeg prasećeg i pilećeg mesa (celo pile) „vodećih 20“ trgovaca ostvarilo marže od -5,1 odsto, odnosno -0,5 odsto.

„Vodeći“ i „Ostali“

Istraživanje je prodajne lance podelilo na dve grupe.

U grupi „Vodećih 20“ prosečna marža iznosila je 14,6 odsto, krećući se u opsegu od 23,8 odsto kod lanca sa najvećom maržom do 5,1 odsto kod onog sa najnižom. U grupi „Ostalih“ prodavnica prosečna marža je nešto viša i iznosi 16,9 odsto.

Naime, kako se ukazuje, dvadeset vodećih subjekata u trgovini na malo („Vodeći 20“) imali su udeo u ukupnom prometu prehrambenih proizvoda od oko 83 odsto, dok su samo prva tri subjekta imala udeo od 48,9 odsto.

„S obzirom da unutar grupe ‘Vodećih 20’ nisu zabeležena značajnija odstupanja u prosečnim maloprodajnim cenama posmatranih proizvoda, više marže kod pojedinih subjekata u trgovini na malo, pogotovu kod većih trgovinskih lanaca, mogu se objasniti povoljnijim uslovima pri nabavci robe od dobavljača, kako sa domaćeg tržišta, tako i iz uvoza, od konkurencije“, navodi se u analizi RZS-a.

Istovremeno, kako navodi RZS, ovakvi rezultati ukazuju na to da rast maloprodajnih cena u najvećoj meri potiče od visokih troškova proizvodnje ovih proizvoda (visoke cene inputa u proizvodnji i niska ekonomija obima).

Gde su kolike marže?

Najveće razlike u visini bruto marži (između „vodećih“ i „ostalih“) uočene su u kategoriji svežeg mesa, na prvom mestu kod svežeg prasećeg i pilećeg mesa (celo pile).

Naime, grupa „Vodećih 20“ ostvarila je prosečnu stopu marže od -5,1 odsto za sveže praseće meso, odnosno -0,5 odsto za pileće meseo, dok su „Ostali“ ostvarili bruto maržu od 14,1 odsto, odnosno 15,6 odsto.

Isti je slučaj i sa ribom, u prometu šaranom, grupa „Vodećih 20“ beleži prosečnu stopu marže od 4,0 odsto, dok grupa „Ostali“ beleži 21,4 odsto. Кod pastrmke, prosečna stopa marže iznosi 15,8 odsto u grupi „Vodećih 20“, dok je kod grupe „Ostali“ ona oko 35 odsto.

Posmatrano na nivou proizvoda, najveći raspon u kretanju visine bruto marže je kod maslaca, gde marže dostižu i 76,4 odsto, dok je minimalna visina bruto marže koja je zabeležena za maslac bila 9 odsto.

Najniži raspon u kretanju visine marže zabeležen je kod šećera, sa maksimalnom stopom bruto marže od 17,7 odsto, nasuprot minimalnoj od 1,9 odsto. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: