Deficit radne snage u Nemačkoj popustio samo zbog posrtanja privrede

Posrtanje nemačke privrede donekle je zamaskiralo problem deficita stručne radne snage.

Deficit stručne radne snage u Nemačkoj sada je manje akutan nego pre dve godine. Međutim, nije tako jer je sistem popravljen, nego jer je privreda slaba i ne traži radnike. Dakle, sa oporavkom privrede, ponovo će se zaoštriti problem radnika. (Foto: Sven Hoppe, dpa)

Takozvani barometar kvalifikovane radne snage ekonomskog instituta Ifo i državne razvojne banke KfW od januara je pao za jedan procentni poen, na 35 odsto.

Početkom leta pre dve godine, međutim, pokazatelj koji ukazuje koliko preduzeća ne može da posluje prema planu zbog manjka radnika bio je na 55 odsto.

Trenutno: Ogroman manjak advokata, poreskih savetnika i revizora

Manjak je posebno izražen u uslužnom sektoru, u kom 42 odsto firmi bezuspešno traži ljude. Još uže posmatrano, radnike traži 71 odsto advokata, poreskih savetnika i revizora.

Ifo za barometar kvartalno anketira oko 9.000 domaćih firmi iz svih sektora privrede. Većina, oko 7.500, spada u preduzeća srednje veličine.

U industrijskom sektora, deficit radne snage sputava jednu od četiri firme, a u građevinskom i trgovinskom 27, odnosno 28 odsto.

Uopšteno, manje firme manje trpe, i one na zapadu trpe manje od istočnih.

Privredni oporavak iznova zaoštrava deficit radnika u svim sektorima

Međutim, kriza deficita stručne radne snage nije suštinski popustila, nego je tražnja za radnicima slabija zbog ekonomskih teškoća.

„Uz očekivano oživljavanje privrede, ponovo će se zaoštriti i problem radne snage,“ rekla je glavna ekonomistkinja KfW Frici Keler-Gajb.

„Razmera će zavisiti od onoga što se uradi ka rešenju, na primer, podsticajem ženama i starijim da konkurišu za radna mesta, integracijom useljenika sa radnim kvalifikacijama, prekvalifikaciji i dodatnom školovanju tražioca posla ili digitalizacijom,“ rekla je

Kompas