Maloletnički rad u Nemačkoj: Da li Jamal (16) sme da igra za Španiju na EURO u večernjem terminu?

Nemci su na vreme eliminisali problem maloletničkog rada specijalnom dozvolom vrhunskim sportistima da igraju noćne utakmice. Pretnja kaznom, međutim, nije sasvim isključena. Barem u teoriji.

Lamin Jamal Foto: FoNet/(AP Photo/Frank Augstein)

Važe li u Nemačkoj pravila o radu maloletnika za mlade profesionalne fudbalere? Posebno, važe li tokom Evropskog prvenstva? Važe, ali važe li baš za sve?

Naime, u Nemačkoj maloletnici smeju da rade lake poslove već od trinaeste godine. Od petnaeste smeju da rade do osam sati na dan. 

Deca smeju da rade, ali uz ograničenja

Kvaka je što ne smeju da rade posle osam uveče. To, naravno, važi i za strance na privremenom radu u Nemačkoj.

Lamin Jamal je zaposlen kao profesionalni sportista. Dakle, kada na travu izađe u večernjem terminu od 21 čas, kao što je bio slučaj u meču protiv Italije, Jamal “radi”.

Prema domaćem zakonu, 16-godišnji Jamal ne sme da igra za Španiju kasno uveče jer to mu je posao. Pa ipak, zbog tako nečeg još niko nikada nije bio kažnjen, navela je televizija ZDF, a prenosi Vreme. 

Mladi fudbaler radi kada igra

Jamal, fakat, radi ne terenu za Barselonu i za reprezentaciju Španije. Pošto je maloletan, noćne utakmice su u sudaru sa nemačkim zakonom.

Nemci su deo problema eliminisali posebnom dozvolom maloletnim sportistima da rade do 11 noću. 

Međutim, u očima vlasti oni ne završavaju posao krajem utakmice: U smenu im spada i i istezanje posle utakmice, vreme u svlačionici i eventualno davanje izjava, rekao je za ZDF profesor prava Štefan Gref.

Kazne? U teroiji da, u praksi ne

Gref je ocenio da španskom fudbalskom savezu u praksi ne prete nikakve sankcije zbog kršenja zakona o maloletničkom radu.

U teoriji, pak, španski savez može da popije kaznu od najviše 30.000 evra. Ali, dodao je profesor, ni Nemci se zakona ne drže kao pijan plota i do sada nikada nisu izrekli kaznu za tu vrstu prekršaja.

Više o tome pročitajte ovde.

Kompas/Vreme