Ko izlazi na izbore u Beogradu, a ko je predao listu u fotofinišu?

Rok za podnošenje izbornih lista za lokalne izbore raspisane za 2. jun istekao je u nedelju u ponoć, do kada je Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) u Beogradu predato ukupno 14 lista.

Dizajn: Uroš Maksimović

Za glasanje na beogradskim izborima određeno je 1265 biračkih mesta.

Šta će biti?

Izbori za Skupštinu grada Beograda raspisani su za 2. jun, a tada će biti održati i izbori i u 17 gradskih opština. Istog dana izbori će biti održani u 66 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i 14 gradova u Srbiji.

GIK je do sada proglasio 11 lista za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, tri su potpise predale kasno sinoć i čeka se njihovo proglašenje GIK Beograd. Predsednik GIK Zoran Lukić rekao je da će birački spisak biti zaključen 15 dana pre održavanja izbora.

Ko izlazi na izbore?

●           Iako pojedinačno najjača u zemlji, Srpska napredna stranka (SNS), na izbore 2. juna izlazi u širokoj koaliciji u kojoj su, između ostalih i Socijalistička partija Srbije (SPS), ali i one koje su na prethodnom glasanju bile opozicija, poput Zavetnika i Srpske radikalne stranke. Na listiću je pod rednim brojem 1.

●           Druga na listiću je „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“. Ova lista ima tek 15 kandidata za odbornike, što je dva manje nego na decembarskim.

●           Pod rednim brojem 3 imamo listu “Ćale, ovo je za tebe – Petar Đurić”.  Ova lista, kao i ona Ruske stranke spada u grupu onih za koje se ne za pouzdano gde su skupljali potpise.Ova grupa je učestvovala i na decembarskim izborima prošle godine, ali nije prošla cenzus od tri odsto. Za predstojeće izbore, na ovoj listi nalazi se 10 potencijalnih kandidata za odbornike.

●           Pod rednim brojem 4 proglašena je izborna lista „Grupa građana – Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – dr Dejan Žujović“. I za ovu listu se ne tačno zna gde su skupljali potpise.

●           Peta je izborna lista „1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada, Dušan Teodosijević, gradonačelnik“. Ova lista imala je problema sa overom potpisa i nalaženjem javnog beležnika.

●           Lista koalicije „Biramo Beograd“, koju čine Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak i Novo lice Srbije, proglašena je šesta po redu.

●           Sedma je izborna lista „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović”, koju je podnela istoimena grupa građana.

●           Na osmom mestu je lista „Narodna lista – ključ za pobedu“, koalicije Narodne stranke, Nove Srbije Velimira Ilića i Pokreta „Živim za Srbiju“.

●           Deveta proglašena izborna lista za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda je 9. „Beograd naš grad“ – Vasilios Proveleggios – Marijana Ivović Vukotić – dr Ferid Bulić – Koalicija SNAGA.

●           Na mestu broj 10 je proglašena lista Unija Roma Srbije – „Za Beograd“. Ova stranka učestvuje na izborima u Beogradu posle skoro 20 godina. I ona će imati položaj lista nacionalnih manjina.

●           Kao 11. po redu je lista „Beograd je svet(a)“ – Usame Zukorlić koju je podnela Stranka pravde i pomirenja.

Liste iz fotofiniša

Po informacijama iz GIK, u poslednjem satu pred istek roka za podnošenje izbornih lista za beogradske izbore predate su tri liste:

●           Grupa građana „Mi – glas iz naroda“, prevođena Brankom Pavlovićem, koji se “otcepio” od Nestorovića

●           Pokret „Kreni-promeni“ predvođen Savom Manojlovićem, predao je 13. po redu listu, ali lista tek treba da bude verifikovana.

●           Na mestu 14 je stranka „Dosta je bilo“, koja će, ukoliko lista bude potvrđena, na izborima nastupiti pod nazivom Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) – Rešenje za promenu“.

Priredile I.M.-J.G./Vreme

Više o ovome pročitajte na: