Laburisti počistili torijevce na britanskim izborima

Britanski konzervativci su Velikom Britanijom upravljali 14 godina, dominantno i često arogantno. Sada su na izborima primili istorijsku šamarčinu i, čim siđu sa vlasti, moraće ozbiljno da se pozabave sobom.

Lider laburista Kir Starmer je posle trijumfalne pobede na izborima u Velikoj Britaniji obećao da "promene počinju sada". (Foto: Fonet/AP)

Laburisti su to u međuvremenu obavili i sada je na njih red da se pozabavie Velikom Britanijom.

“Uspeli smo! Promene počinju sada,” rekao je njihov lider i sledeći premijer Kir Starmer u četvrtak uveče.

Prema izlaznim anketama, laburisti su osvojili masivnih 410 od 650 poslaničkih mesta. Konzervativci odlazećeg premijera Rišija Sunaka 131, manje nego ikada u istoriji.

Drugim rečima, laburisti će izgleda imati većinu od najmanje 100 mesta, komotniju nego što su ikada imali.

Otrežnjujuća presuda konzervativcima

Sunak je priznao poraz i čestitao Starmeru, preneo je Skaj njus.

„Britanci su nam predali otrežnjujuću presudu … preuzimam odgovornost za poraz“, dodao je Sunak.

Posebno je poražavajuće što su mandate u svojim izbornim jedinicama izgubili i pojedini ministri u Sunakovoj vladi.

Torijevce su izgleda svi izudarali

Torijevci nisu mandate predali samo laburistima. Po svemu sudeći, liberalne demokrate su povukle deo konzervativnih birača i sa 11 mesta u prethodnom sazivu skaču na 61 u budućem parlamentu. 

Glasove (još) Sunakovoj partiji verovatno je uzeo i desničarski populista Najdžel Faraž, koji u parlament ulazi sa još 13 saboraca.

Na jučerašnjim izborima gadno se slupala i Škotska nacinonalna partija. Stranka bivše škotske premijerke Nikol Sturdžen se, prema procenama, srozava sa 48 na samo 10 mandata.

Izborni zemljotres koji nije iznenadio

Mada ga mediji opisuju kao “istorijski”, “zemljotres”, “šamarčinu” i sličnim epitetima za naglašavanje udarca u stomak Konzervativnoj partiji, ishod izbora je očekivan.

Ankete odavno ukazuju da će levica ubedljivo do pobede. Pritom, mada je Starmer umio laburiste i priveo bliže političkom centru, Britanci su su verovatno glasali više zbog gađenja prema konzervativcima nego zbog privlačnosti radničke partije.

Sunak je treći torijevski premijer koji ne uspeva da se izbori sa ekonomskom stagnacijom, poskupljenjima, ali i neprekidnim nizom skandala.

Britanski ne otežu sa formiranjem vlasti. Očekuje se da će kralj Čarls II već danas Starmeru predati mandat za formiranje vlade.

Kompas