Kurti zateže oko prijema Kosova u Savet Evrope

Kurti je na sednici vlade u Prištini, rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini.

Aljbin Kurti (Foto: FoNet / Zoran Drekalović)

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da ne prihvata da početak formiranja Zajednice srpskih opština bude osnov za članstvo Kosova u Savetu Evrope ocenivši da se radi o uslovu za žaljenje međunarodnih saveznika.

Šira slika

Kurti je na sednici vlade u Prištini, rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini. Po stavovima Nemačke i Francuske prethodnih dana, to je uslov da se pitanje članstva Kosova u SE nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova SE sredinom ovog meseca.

Reakcije

Iz ambasada Nemačke i Francuske u Prištini poručili su da su Kosovu za prijem u Savet Evrope potrebni “drugi konkretni koraci ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom”. Iz nemačke ambasade su podsetili da je njen ambasador rekao u svojoj objavi na Tviteru posle pozitivnog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: „Kosovo mora da uradi veliki posao“.

Priredili: I.M., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: