Kosovo, katastar i Kurti – kraj natezanja oko manastirskog zemljišta?

Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da je njegova vlada naredila preknjižavanje zemljišta koje manastir Visoki Dečani traži 24 godine. Od pravosnažne presude koja naređuje isto to prošlo je osam godina.

Aljbin Kurti (Foto: Zoran Drekalović, Fonet) Kosovski premijer je izgleda odlučio da prelomi skoro četvrt veka dugo natezanje oko zemljišta manastira Visoki Dečani. Kaže da je naredio knjiženje na manastir, osam godina posle iste sudske presude. (Foto: Zoran Drekalović, Fonet)

Kosovska vlada je danas naložila katastru da postupi po osam godina staroj presudi Ustavnog suda i manastiru Visoki Dečani vrati oduzetu zemlju, saopštio je premijer Aljbin Kurti. 

Eparhija raško-prizrenska je odgovorila da nije dobila obaveštenje o primeni odluke i da će prenos potvrditi kada preuzme vlasnički list nad spornim parcelama.

Kako se dotle došlo?

Kosovski Ustavni sud je 2016. potvrdio odluku Vrhovnog suda – posle 16 godina suđenja oko zemljišta na koje manastir polaže pravo. 

Uprkos pravosudnoj odluci, pa i pritisku zapadnih ambasadora, opština Dečane je od tada odbijala da preknjiži zemljište. 

Predstavnici centralne vlasti u međuvremenu ne samo da od lokalnih vlasti zahtevali da realizuju presudu, već su javno iskazivali neslaganje sa njom.

O čemu se tačno radi?

Manastir Visoki Dečani duže od dve decenije pokušava da povrati vlasništvo nad 24 hektara zemljišta i šume. Zemlja, koja se nalazi oko manastira, u katastru je upisana kao imovina društvenih preduzeća iz Savezne Republike Jugoslavije. (Vreme)

Više o ovoj temi pročitajte na: