Kupovina na sopstveni rizik: Carina Srbije prodaje automobile koji su pod potragom Interpola

Prodaja vozila na sajtu Carine Srbije koja su najverovatnije ukradena i pod potragom Interpola ustaljena je praksa i nije nikakva novost. Ipak, isplati li se ovakva kupovina i koji su rizici?

Audi A6 (Foto: Republika Srbija/Uprava Carina/)

S obzirom da se na sajtu Carine Srbije redovno prodaju zaplenjene stvari, pažljivi kupci mogu za mali iznos kupiti nešto što bi inače platili dosta skuplje.

Tako je Carina oglasila prodaju automobila Audi A6, 2015. godište. Početna cena oko deset hiljada evra, dok se tržišna kreće iznad 15 hiljada.

Jedina kvaka – auto pod potragom Interpola

„Ali pošteno, potencijalni kupac je o tome unapred obavešten te zna da mu sutra taj auto može biti oduzet. Osim ako ga ne bude vozio po dvorištu. Ovo samo u Srbiji ima. Interpol potražuje auto, valjda zato što je ukraden, Carina ga prodaje regularno”, pišu iz Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva na društvenoj mreži Iks.

Međutim, na samom sajtu stoji odricanje od odgovornosti: „Vozila se prodaju po principu ‘viđeno – kupljeno’, bez garancije i prava na reklamacije koje se odnose na kvalitet, ispravnost, tehničke i druge karakteristike, kao i na materijalne i pravne nedostatke“.

Šta kad potrošite životnu ušteđevinu na ukradeni auto?

Ovo nije prvi put da Carina prodaje ukradena vozila – Aleksandar Rakić je 2011. na javnoj licitaciji u Carinarnici Niš kupio za 11.000 evra mercedes C 220 za koji se kasnije, nakon provera, ispostavilo da je ukraden u Švajcarskoj.

Nakon saznanja da je životnu ušteđevinu potrošio na auto koji ima vlasnika u inostranstvu, pokušao je da reklamira slučaj kod Carinarnice Niš koja je odbila da mu vrati novac pravdajući se da je „auto kupio u viđenom stanju“. Smatrali su da je transakcija sasvim legalna i da kupci sami snose rizik jer su to „vozila koja su i oduzeta zbog određenih carinskih prekršaja“.

Rizik, ali samo za kupca

Auto koji potražuje Interpol će vrlo verovatno u nekom trenutku biti zaustavljen na granici prilikom izlaska iz države i zaplenjen. Kako prenosi RTS, pravnici kažu da će oštećeni građani u ovakvim situacijama izvesno povratiti svoj novac, ali tek nakon pokrenutog sudskog spora.

Više o ovoj temi pročitajte na: