Pokrenimo-Okrenimo i Dosta je bilo pljačke: Da li će na izborima u Zemunu biti dve fantomske liste?

Građani Zemuna moraće da otvore „četvoro očiju“ kako na lokalnim izborima 2. juna u svojoj opštini ne bi zaokružili pogrešnu listu ili ime na glasačkom listiću.

Foto: Beoinfo

Na izborima u Zemunu kandidovali su se pokreti Kreni-Promeni, na kojoj je nosilac liste Savo Manojlović, i Dosta je bilo na kojoj je nosilac Saša Radulović.

Međutim, na istim izborima na glasačkom listiću naći će se i liste Pokrenimo-Okrenimo koju je napravila grupa građana iz Zemuna, kao i lista Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka.

Šta se dogodilo?

Nije jasno kako i kada su ove liste koje nose slične nazive kao Kreni-Promeni i Dosta je bilo sakupile potpise i da li su ih možda građani prilikom davanja potpisa zamenili sa „originalnim“ pokretima.

Zanimljivo je da se nosilac liste Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovoluka, čije će ime biti na listiću, takođe preziva Radulovića, samo se ne zove Saša nego Miodrag.

Šira slika

Utisak je da se opstrukcija opozicionih partija na ovim izborima odvija u više pravaca.

S jedne strane, mnoge opozicione partije imale su problem da dobiju od opštine overitelje za potpise, iako su opštine dužne da im ih obezbede po službenoj dužnosti.

S druge strane, mnogim opozicionim strankama i pokretima su obarane izborne liste zbog banalnih propusta u popunjavanju obrasaca. Tako je na primer pitanje da li će Kreni-Promeni moći na kraju da učestvuje na izborima u tri veoma bitne beogradske opštine, Voždovcu, Novom Beogradu i Vračaru.

Pravljenje takozvanih fanotmskih lista sa sličnim imenima već postojećih partija i pokreta deluje kao još jedan vid borbe vlasti protiv opozicije.

Teško je poverovati da su se na jednoj opštini građani tek tako dosetili da kopiraju imena dva pokreta i tako na mufte dobiju glasove. Praktično cilj ovakvih lista verovatno ni nije da pređu cenzus, već samo da oduzmu koji glas „originalnim“ pokretima.

V. Ž./Kompas

Pročitajte i: