Špijunska afera: Policija pretresla ured nemačkog evroposlanika

Policija je danas pretresla briselsku kancelariju evropskog poslanika desničarske Alternative za Nemačku (AfD), Maksimilijana Kraha.
Jedan njegov saradnik je pre nešto više od dve nedelje uhapšen pod optužbom da je špijunirao za Kinu.

Dve nedelje po hapšenju saradnika evroposlanika desničarske AfD Maksimilijana Kraha zbog špijunaže za Kinu, policija je pretresla i njegovu kancelariju. (Foto: Sebastian Kahnert, dpa)

Krahov saradnik, Đian Guo, uahpšen je 22. aprila. Poslanik AfD je odbacio bilo kakvu vezu sa špijunažom i saopštio da je Điana momentalno otpustio.

„Danas je pretresena kancelarija mog bivšeg saradnika u Briselu. To je očekivano posle njegovog hapšenja i ne iznenađuje. Jedino je zanimljivo što je toliko trebalo,“ objavio je sada Krah na Iksu.

Pretres, prema njegovim rečima, nije dotakao ni njega, niti bilo kod drugog zaposlenog.

Ipak pretres i Krahove kancelarije?

Međutim, nemačko tužilaštvo je saopštilo da su pretesene kancelarije i saradnika i samog Kraha.

„Mera je deo postupka pritov Điana G. zbog sumnji da je delovao kao strani agent,“ navelo je tužilaštvo. Guov briselski stan pretresla 24. aprila, dodalo je.

Portparol belgijskog javnog tužilaštva je na upit agencije dpa potvrdio da su vlasti u kancelarije ušle na zahtev iz Nemačke.

Krah je poslanik AfD u Evropskom parlamentu i vodeći na izbornoj listi stranke na predstojećim evropskim izborima.

Saradnik navodno slao poverljive podatke kineskim službama

Guo je uhapšen pod optužbom da je kineskim službama dostavljao poverljive podatke iz Evropskog parlamenta.

Krah je član odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu, ali i podkomisija za ljudska prava, odnosno bezbednost i odbranu. Uz to je i u parlamentarnoj delegaciji za odnose sa SAD.

Kompas