Od fantomskih krava do fantomskih pčela: Lažirano 360.000 košnica?

U Srbiji ima 1,26 miliona košnica pčela, dok su podaci Uprave za veterinu da ih ima 1,6 miliona. Zašto se brojke ne slažu?

Košnice, stvarne, a ne fantomske (Foto: Pixabay)

Prema podacima sa poslednjeg popisa poljoprivrede, u Srbiji ima 1,26 miliona košnica pčela, dok su podaci Uprave za veterinu da ih ima 1,6 miliona. Zašto se brojke ne slažu, zvanično se ne zna, ali u Savezu pčelarskih organizacija Srbije sumnjaju da su razlog lažno obeležene košnice i loše odražen popis.

Kako dolazi do lažnog obeležavanja košnica?

Po zakonu, košnicu obeležava veterinar nakon što mu se javio pčelar, a pored toga i jednom godišnje veterinar obilazi pčelinjak i pregleda koliko ima košnica.

Do zloupotreba dolazi kad se pčelar ili neko ko uopšte nije pčelar dogovori sa veterinarom da mu on izda pločice za obeležavanje košnica, iako nema niti košnica niti pčela.

Razlog je to što država daje subvencije po košnici, tako da ljudi ovako uzimaju ili efektivno, kradu, pare od države.

“Nedopustivo je da novac od subvencija uzima neko ko nije pčelar ili je pčelar koji ima sto košnica, a upiše da ih ima 300”, kažu u SPOS-u. 

Međutim:

Rešenje postoji.

„Mi smo državi predložili digitalizaciju. U saradnji sa Institutom BioSens smo utvrdili smo da je naše rešenje tehnički moguće. To je prihvaćeno na poslednjem sastanku koji smo imali sa premijerkom i ministarkom poljoprivrede uz zaključke sa sastanka da se na tome radi.

Koliko se zarađuje lažiranjem?

U 2023. godini iznos subvencije po košnici pčela bio je 800 dinara, dok je za ovu godinu najavljeno povećanje subvencije na 1.000 dinara.

To znači da će ove godine, ako je stvarno falsifikovano 360.000 košnica, od države biti ukradeno 360 miliona dinara, ili više od tri miliona evra.

Šira slika

Lažiranje evidencije kako bi se došlo do subvencija države nije počelo sa košnicama. Stočari su pre nekoliko meseci već pominjali falsifikovanje evidencije broja grla krava koje postoje u Srbiji, što je još veći problem. Po njima, poređenje količine mleka koja se proizvede u Srbiji svake godine sa brojem krava za koje se tvrdi da postoje, pokazuje da je oko 78.000 krava izmišljeno i da se za njih isplaćuje više od tri milijarde dinara subvencija. Ovaj fenomen postao je poznat kao fantomske krave. (Nova ekonomija)

Više o ovoj vesti čitajte na: