Nema štednje: Košarkaški savez dobio još milion evra

Košarkaški savez Srbije dobio je još milion evra od države. Pre samo par meseci leglo mu je 3,9 miliona.

Za KSS uvek ima para u budžetu (Foto: Pixabay)

Vlada Srbije odlučila je da Košarkaškom savezu Srbije pošalje još milion evra. Novac je već legao na račun KSS-a, a stigao je iz budžetske rezerve, gde je premešten iz Ministarstva finansija, u kom je trebalo da posluži za plaćanje penala i kazni koje država mora da izmiri po raznim sudskim odlukama.

Šta će njima toliko para?

Za redovan rad: To je zvanično objašnjenje. Jednostavno, Košarkaškom savezu treba još para i država im je dodala milion evra.

Međutim:

Košarkaški savez izgleda prilično brzo troši te pare koje dobija od države i taj njegov “redovan rad” baš mnogo košta.

Tako je koliko u novembru takođe iz budžetske rezerve KSS-u prebačeno 3,9 miliona evra, a početkom prošle godine još 753.000 evra. U 2022. Dobili su iz budžetske rezerve još bar 2,2 miliona.

Sav ovaj novac, prebacuje se mimo plana, iz rezerve, svaki put kad Savezu zatreba još para. 

Šira slika

Fiskalni savet je u svojim izveštajima ukazivao na negativnu praksu da se sredstva za Generalni sekretarijat Vlade, odakle i KSS dobija ovaj novac višestruko i netransparentno dopunjuju, bilo rebalansom, bilo putem tekuće budžetske rezerve i da se to ponavlja iz godine u godinu.

U oceni rebalansa budžeta za 2023, Fiskalni savet je ukazao na višegodišnju praksu da se budžetom planira simboličan iznos za dotacije nevladinim organizacijama poput KSS, (za 2023. godinu samo 20 miliona dinara), a da se onda preko budžetske rezerve taj iznos napumpa na dve, tri milijarde dinara. I sve to mimo Skupštine i javne kontrole. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: