EK: Strateško partnerstvo sa Srbijom uključuje i kopanje litijuma

Kopanje litijuma u dolini Jadra jedan je od najkontroverznijih projekata vlasti. Ali, Evropska unija računa upravo na ovaj posao u svom strateškom partnerstvu sa Srbijom.

Bager u rudniku (Foto: Envato)

Kopanje litijuma u Srbiji biće deo strateškog partnerstva između Srbije i Evropske unije, kako je definisano Pismom o namerama koje su Beograd i Brisel potpisali još u septembru, ali čiji sadržaj do danas nije objavljen, saznaje Nova ekonomija.

Zašto je to važno?

Rudnik litijuma u dolini Jadra koji je trebalo da otvori kompanija Rio tinto, jedan je od najkontroverznijih projekata u skorijem sećanju u Srbiji. Ekološki i politički protesti protiv ovog rudnika bili su toliko jaki da je vlast bila primorana da zvanično odustane od kopanja litijuma, ali dokument potpisan sa EU sugeriše da država zapravo od tog projekta ipak nije digla ruke.

Prošlog septembra potpisano je Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina između Srbije i EU, a na pitanje Nove ekonomije da li su projekti za kopanje litijuma u ​​Srbiji uključeni u ovo partnerstvo, iz Evropske komisije su odgovorili: „Da, isto kao o projektima ekstrakcije bilo kojih drugih sirovina“.

Podsećamo, Prema jednoj od projekcija Evropske unije, Srbija bi potencijalno mogla da do 2030. godine zadovolji tri odsto potreba EU za prerađenim litijumom.

Evropskoj uniji je važno da u Srbiji ipak bude rudnika litijuma, kako bi smanjila svoju zavisnost od Kine koja je najveći proizvođač ovog metala na svetu.

EK odgovara i da je nastavila diskusije sa Srbijom o ovoj temi.

Šira slika

U EU smatraju da će zelena i digitalna tranzicija „odrediti sudbinu Evropske unije, Srbije i svih privreda širom sveta do kraja veka“.

„Zadovoljstvo nam je što je Srbija posvećena tome da iskoristi svoj ogroman potencijal u transformaciji svetske ekonomije“, navodi se u odgovoru za Novu ekonomiju.

Savet Evropske unije nedavno je usvojio  Akt o kritičnim sirovinama čiji je cilj da osigura „sigurno i održivo“ snabdevanje kritičnim sirovinama za evropsku industriju i smanji zavisnost EU od uvoza od dobavljača iz jedne zemlje.

Prognoze  su da će se kineska dominacija u svim segmentima lanaca snabdevanja litijum jonskim baterijama nastaviti tokom 2030. godine, ali u manjoj meri, pošto će globalno snabdevanje biti diversifikovano (npr. za litijum). (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: