Konji, buka i tragovi prošlosti: Zašto je Bajaga preselio koncert sa Hipodroma na Ušće?

Koncert Bajage i Instruktora biće održan 31. avgusta, ali umesto na Hipodromu biće na Ušću, saopštio je danas taj bend.

Foto Marina Pešić/Moć muzike

Koncert Bajage i instruktora koji je zakazan za 31. avgust održava se povodom 40 godina postojanja benda.

Šta se dogodilo?

Kako se navodi, odluka o promeni lokacije povezana je sa bezbednošću i komforom dolaska publike do koncerte zone, kao i zaštite ergele sa konjima na Hipodromu Beograd.

„Svi konji, njih oko 200, morali bi zbog buke biti dislocirani sa beogradskog hipodroma i to na duži period, s obzirom na zahtevnu tehničku postavku i opsežne pripreme“, navoidi se u saopštenju.

Šira slika

Hipodrom već duže od dve decenije slovi kao jako loš izbor za mesto za koncerte.

Bijelo dugme je 2006. godine održalo koncert za preko 100.000 ljudi, a muzički menadžer Raka Marić i bend su kasnije dobili tužbe zbog lošeg ozvučenja, odnosno katastrofalne organizacije.

Godinu dana kasnije Rolingstonsi su od organizatora svog koncerta u Beogradu tražili da ga izmesti sa Hipodroma na drugu lokaciju (odabrano je Ušće) jer nisu želeli da se konjima daju sedativi kako bi preživeli nekoliko sati preterane buke.

Hipodrom je inače lokacijski jako loše mesto zbog nedostatka parkinga za automobile, a veoma je slabo povezan s centrom grada linijama gradskog prevoza. Poseban problem publici stvara i ogromna prašina koja se ne može izbeći prilikom okupljanja velikog broja ljudi.

Zašto je Bajaga uopšte zakazao Hipodrom?

Bajaga je Hipodrom zakazao još pre nekoliko meseci, kada su i karte puštene u prodaju.

Razlog za ovo nezvanično leži u tome što je za proslavu 40 godina benda želeo lokaciju na kojoj još nije nikad svirao.

Zašto se ranije nije odustalo od ove lokacije nego tek sada, kada ispočetka treba objasniti publici da svirka sad na Ušću, teško je reći. Na to pitanje samo bend i njihov menadžment mogu da daju odgovor.

V. Ž. / Kompas