Kako je Vrhovni sud stao na stranu Jovanjice Predraga Koluvije?

Kompanija Jovanjica, proizvođač organskog povrća, za koju se ispostavilo da je plantaža kanabisa, tojest marihuane, tužila je API banku koja joj je blokirala račun posle hapšenja Predraga Koluvije i – Vrhovni kasacioni sud je doneo odluku koja Jovanjici ide u korist.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda u postupku Jovanjice protiv API banke (Foto: Nova ekonomija)

Kako otkriva Nova ekonomija u novom izveštaju, Jovanjica je imala dug po kreditu u API banci u vrednosti od 1,2 miliona evra, koji je banka proglasila dospelim dve nedelje pošto je Koluvija uhapšen i blokirala račun Jovanjice, na kojoj je policija tada pronašla 660 kilograma marihuane i 60.000 stabljika kanabisa.

Vrhovni kasacioni sud je sada odlučio u korist Jovanjice, a protiv banke.

Kako je to moguće?

API banka je kredit proglasila dospelim, što znači da je pun iznos preostalog duga mogla da naplati odmah u celosti, pošto je Koluvija uhapšen i saopšteno da je Jovanjica bila paravan za verovatno najveću farmu kanabisa u Evropi.

Racio banke bio je da postoji velika verovatnoća Jovanjica neće moći da nastavi da posluje kao do tada i da zato postoji rizik da joj neće vratiti kredit.

Dva suda su se složila sa bankom, i prvostepeni i Privredni apelacioni, ali je Vrhovni kasacioni sud, odlučujući po reviziji, predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Ponovljeni postupak počeo je u januaru.

Zašto je VKS stao uz Koluviju?

Stav Jovanjice sa kojim se složio VKS bio je da se ličnost većinskog vlasnika firme, Predraga Koluvije, ne može poistovećivati sa firmom kao pravnim licem te da kompanija može da nastavi da radi i kad je njen direktor u pritvoru.

Predstavnici Jovanjice su takođe su istakli da se mora poštovati pretpostavka nevinosti, jer Koluvija još ni za šta nije osuđen, kao i to da je u trenutku blokade, Jovanjica na računu imala dovoljno novca da u narednih šest meseci otplaćuje kredit API banci, zbog čega proglašenje kredita dospelim nije bilo opravdano.

VKS je na kraju zaključio da su niži sudovi pogrešno primenili zakon i vratio predmet na ponovno suđenje u Privredni sud.

Kako je reagovala API banka?

Banka je posle odluke VKS otpustila sve svoje advokate. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: