Koliko su zapravo bitni influenseri: Da li treba da reklamiraju svaki proizvod i da li stvarno pospešuju prodaju?

Angažovanje influensera samo na prvi pogled izgleda jednostavno i da se tako sve rešava, međutim, ipak ima određenih začkoljica.

Foto: Pressmaster/Envato

Influenseri moraju negovati svoju publiku i pažljivo birati sadržaj koji promovišu kako ne bi narušili svoj kredibilitet. Organizacije koje bi da ih angažuju, moraju biti svesne da nije dovoljno samo da ih neko predstavi, nego i kako će da ih predstavi, na koji način i kako će to uticati na ciljnu grupu – što je jedan od glavnih zadataka marketinga, rekla je preduzetnica Aleksandra Bezmarević Stević govoreći u podkastu Nove ekonomije „Samo da pitam“.

Koliko su bitni?

Kada se kaže influenser, misli se na osobu koju na društvenim mrežama prati određeni broj ljudi – oni su ti koji imaju uticaj u toj svojoj grupi, bez obzira na brojčanost grupe.

Prilikom odabira influensera u svojoj marketinškoj strategiji, kompanije moraju voditi računa kome se obraćaju, budući da bi u velikoj meri pratioci influensera trebalo da budu dobar uzorak ciljne grupe kompanije – a time se stvara „prečica“ na putu ka targetiranoj grupi.

„Bitno je koliko svaki influenser neguje svoju publiku, budući da je to odraz njegove doslednosti sebi i svom delu, koliko se on trudi da zadrži svoj kredibilitet, jer kada se počne sa reklamiranjem od igle do lokomotive, tada dolazi do gubitka poverenja publike, što se neretko dešava“, kaže Bezmarević Stević.

Da li svaku robu/uslugu treba da reklamira influenser?

Govoreći o tome da li je ovakav kanal komunikacije jednako koristan i za promociju proizvoda i za promociju usluga, ona ističe da jeste, ali da nije za svaku delatnost ovo najbolji vid promocije, budući da postoje razlike u klijentima te da ne odgovara svaki vid oglašavanja svakoj organizaciji.

Na pitanje gledalaca koji vid reklamiranja je isplativiji – TV, angažovanje influensera ili nešto treće, ova preduzetnica ističe da „tržišno gledano, iz ugla marketinga, taj broj pregleda i uticaj na prodaju koji se dobije od strane influensera, jeste najjeftiniji, ali i najučinkovitiji vid marketinga – jer za taj novac nemate ništa što će vam doneti veće rezultate. Međutim, potrebno je prvo definisati da li je za taj neki proizvod i/ili uslugu potreban influenser ili je pak drugi kanal komunikacije bolji.“

Nova Ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: