Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona

Možda i vi planirate putovanje za predstojeće praznike, a da li ste i isplanirali i troškove putarine?

Lepo vreme je došlo, a sa predstojećim praznicima sve više ljudi planira putovanja. Međutim, ako neko na put kreće sopstvenim automobilom, bitno je da zna kolike su cene putarina. (Foto: Envato)

Za nešto manje od 15 dana očekuje nas mini odmor od čak šest neradnih dana – od 1. maja se vezuju praznici sve do 7. maja koji je prvi radni dan.

Putarine na auto-putevima kroz Srbiju od 1. januara ove godine skuplje su za 30 dinara u kom god smeru da idete, piše Danas.

Srbija

Cene putarina za putna vozila:

  • Beograd – Preševo: 1.720 dinara
  • Beograd – Šid: 450 dinara
  • Beograd – Subotica: 730 dinara
  • Beograd – Čačak: 560 dinara
  • Beograd – Zagreb: 16,90 evra (1.980 dinara)

Ako odlučite da idete dalje, od Zagreba do Rijeke moraćete da izdvojite 9,20 evra. Ako putujete do Zadra, treba platiti još 16 evra, a do Šibenika 20.

Severna Makedonija

Putarine u Severnoj Makedoniji su jako povoljne, pa se za svega dva evra može stići do Skoplja, dok se do Ohrida može doći za pet evra.

U ovoj zemlji ni na jednoj deonici auto-puta putarina ne prelazi dva evra, međutim postoji veliki broj naplatnih stanica.

Vinjete u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj

U nama susednim zemljama Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj koriste se vinjete, koje se plaćaju na određeni period.

Pa tako, ako u Bugarsku idete samo preko vikenda, možete kupiti vinjetu samo za ta dva dana po ceni od devet leva, odnosno nešto više od 4,5 evra.

Ukoliko kupujete vinjetu za celu nedelju, ona košta 6,65 evra. Ako se odlučite za duži boravak, mesečna vinjeta košta blizu 14 evra, zatim 24,56 evra koštaće vas vinjeta za tri meseca, dok za godinu dana njena cena iznosi 44.52 evra.

Što se tiče Rumunije, cene vinjeta u ovoj zemlji su znatno niže. Pa tako nedeljnu možete kupiti po ceni od svega tri evra, mesečnu za sedam, tromesečnu za 13 i godišnju za svega 28 evra.

Ukoliko krenete na sever preko Mađarske, vinjete u toj zemlji su, takođe, malo skuplje. Pa ćete tako za 10 dana morati da izdvojite 16,28 evra, zatim za mesečnu vinjetu 26,35 evra i za godišnju 145,62 evra.

Putarina i na novom auto-putu u Crnoj Gori

Što se tiče putovanja u Bosnu i Hercegovinu, iako dugo najavljivan i obećavan, auto-put Beograd-Sarajevo još uvek nije izgrađen i kako se čini, neće biti skoro. Deonice auto-puta kroz ovu zemlju, takođe, nisu skupe, pa je najviše što možete da platite nešto više od sedam evra.

U Crnoj Gori, najduža deonica na novootvorenom auto-putu „Princeza Ksenija“ najviše košta 3,5 evra.

Kompas/Danas