Ko će platiti rušenje u Savamali? Beograd na vodi i Milenijum tim pod tužbama u milionima evra

Firma „Iskra“ pokrenula je tužbe protiv „Beograda na vodi“, „Milenijum tima“, Grada Beograda i MUP-a zbog rušenja njihovih 17 objekata u Savamali tokom izborne noći 2016. godine.

U toku izborne noći, pre osam godina, srušeno je više objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala. Ovde se sada prostire "Beograd na vodi" i do danas nije utvrđeno ko stoji iza "fantomskog rušenja". (Foto: FoNet)

Na današnji dan, pre osam godina su u izbornoj noći nepoznate osobe s fantomkama na glavama bagerima rušile objekte u Savamali, delu grada u kom se gradi luksuzno naselje Beograd na vodi, piše Nova.rs.

Te noći građanima koji su bili prisutni nepoznati muškarci ograničavali su kretanje, vezivali ih, a policija nije odgovarala na pozive ugroženih osoba.

Najveći spor povela firma „Iskra“

Prema podacima Nova.rs, zbog rušenja u Hercegovačkoj protiv “Beograda na vodi“ vodi se više sporova. Najveći je pokrenula firma “Iskra”, i to pred Privrednim sudom u Beogradu.

Osim “Beograda na vodi”, ta firma tužila je i “Milenijum tim”, MUP i Grad Beograd. Od njih traži (solidarno) isplatu od 530,4 miliona dinara ili oko 4,5 miliona evra.

Advokatica te firme Ana Matić kaže za “Novu” da su tražili naknadu štete za 17 porušenih objekata, (oko 1.330 kvadrata), kao i za zemljište ispod objekata i za redovnu upotrebu u površini od oko 14 ari, sve na adresi Hercegovačka 4-6.

Svi porušeni objekti su izgrađeni 50-tih i 60-tih godina. Društveno preduzeće “Iskra” godinama je na tom mestu obavljalo delatnost trgovine ugljem i drugim ogrevom.

Postupak traje već pet godina, pokrenut i u Strazburu

Tokom rušenja, čuvar Slobodan Tanasković je bio vezan i oduzet mu je telefon. Preminuo je posle manje od dva meseca, kaže Matić.

Uviđaj nikada nije izvršen, niti je bilo ko osim policijskog službenika – zamenika šefa dežurne službe 192 Gorana Stamenkovića procesuiran.

“Iskra” je povela spor i u Strazburu, a u Beogradu se već pet godina vodi postupak pred Privrednim sudom. Do sada je održano na desetine ročišta.

Prva međupresuda i odšteta od milion evra

Tužbu protiv Beograda na vodi, ali i “Milenijum tima”, MUP-a i grada Beograda, podigla je i firma “Transport peroni”,

Vlasnica ove firme je tužbu podnela takođe 2019. i to za pet porušenih objekata površine od oko 350 kvadrata. Objekti su na dan rušenja bili u postupku ozakonjenja, kao i za zemljište ispod objekata.

Visina postavljenog tužbenog zahteva iznosi oko milion evra (121.291.800 dinara). U julu prošle godine doneta je međupresuda.

Utvrđeno je da je tužbeni zahtev prema Republici Srbiji osnovan i da se “zastaje s postupkom prema ostalima do pravnosnažnosti međupresude”.

Međutim, uložena je žalba i slučaj je sad pred Privrednim apelacionim sudom.

Prljava mrlja u našem pravosuđu

Slučaj rušenja u Savamali je ostavio prljavu mrlju na licu našeg pravosuđa i sistema uopšte i ona, ako želimo živeti u normalnom društvu, mora biti skinuta, ocenio je danas Rodoljub Šabić, koji je u vreme tog događaja bio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„U iole uređenoj normalnoj državi potpuno je nezamislivo da nekakva ekipa kriminalaca pod fantomkama u centru glavnog grada koristeći tešku mehanizaciju ruši privatnu imovinu, lišava ljude slobode, vezuje ih, oduzima im telefone, a da nadležni organi iako pozivani u pomoć ne preduzimaju ništa“, upozorio je Šabić.

Kompas/FoNet/Nova.rs

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.