Koliko stvarno koštaju klupe i kante za smeće u Novom Sadu

“Bravo!” piše da cena nije jedini problem, već je dodatno nepromišljeno i komično postavljanje klupa gde im nije mesto. Klupe gledaju u zid stambene zgrade, biciklanu ili se nalaze među šibljem

Printskrin: VREME

Građanski pokret „Bravo!“ saopštio je da u Novom Sadu 1.000 klupa i kanti, kupljenih preko javnog tendera prošle godine, koštaju više od 96.000 dinara po komadu. Kažu da cena jedne klupe ili jedne kante prevazilazi sve javno dostupne cene na slobodnom tržištu tri ili četiri puta, čak i ako se u to računaju troškovi transporta, angažovanje radnika i profit firme koja ih je prodala SNS vlastima u Novom Sadu.

Zašto je ovo važno

Ako su navodi ovog pokreta tačni, reč je o još jednoj malverzaciji sa javnim nabavkama. Kako je ranije pisao portal 021, iz gradskog budžeta za ovu kupovinu izdvojeno je 193 miliona dinara. Bilo je najavljeno da će isporučilac biti “Mil-gradnja-1991” iz Beočina i “CHW install” iz Novog Sada koji su dobili posao na tenderu Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI).

  • Osnovna internet pretraga pokazuje da se cene uličnih kanti za smeće kreću od 4.000 – 5.000 dinara za plastične, pa do 25.000 – 30.000 dinara za betonske kante sa uloškom od lima.
  • Cene klupa se, sudeći po Gugl pretrazi, kreću od sedam, osam hiljada dinara pa sve do 24.000 dinara.
  • Nijedan rezultat pretrage nije pokazao cenu ni približnu iznosu od 93.000 dinara.

Bitan detalj

“Bravo!” u saopštenju piše i da cena nije jedini problem, već je dodatno nepromišljeno i komično postavljanje klupa gde im nije mesto. Klupe gledaju u zid stambene zgrade, biciklanu ili se nalaze među šibljem, na malim zelenim površinama između parking mesta.

“Takođe, mnoge od ovih klupa i kanti su postavljene u parkićima gde ih već ima više desetina”, piše u saopštenju. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: