Kineski predsednik u poseti Srbiji: “Čelični brat” kod “ekonomskog tigra”

Mnogi na Zapadu sa podozrenjem gledaju na odnose Srbije i Kine i postoji bojazan da bi eventualni ulazak Srbije u EU bio prijem „trojanskog konja“. Kineskog ili ruskog ili oba.

Predsednik Kine Si Đinping (Foto: FoNet / AP)

Kineski predsednik Si Đinping danas dolazi u Srbiju. Slučajno ili ne, baš na dan kada je pre 25 godina NATO, tokom bombardovanja SR Jugoslavije, pogodio kinesku ambasadu u Beogradu. Tada je poginulo troje kineskih novinara.

NATO je ovaj pogodak proglasio nenamernom greškom. U Pekingu u to nikad nisu poverovali.

Mnogi kineski korisnici društvenih mreža podsećaju na „sramotno“ bombardovanje i time je Srbija za mnoge postala ideološki saveznik u epskoj borbi protiv „Zapada predvođenog SAD“.

„Za Kinu, to igra ulogu istorijskog trenutka u kojem je ‘veliki zli Zapad’ direktno naškodio Kini. To je pojačalo narativ da postoji potreba da se preuredi svetski poredak“, kaže za Dojče vele Stefan Vladisavljev, stručnjak za Kinu iz Fondacije Beogradskog fonda za političku izuzetnost, prenosi Vreme.

Čelično infrastrukturno partnerstvo

Si će u Srbiji biti dočekan raširenih ruku. To je za očekivati i bez učestalih hvalospeva državnog vrha o “čeličnom prijateljstvu” dve zemlje.

Kinesko prisustvo u Srbiji postoji i daleko od krupnih političkih tema.  „Tokom prethodnih 15 godina, Kina je postala jedan od oslonaca infrastrukturnog i ekonomskog razvoja Srbije“, kaže Vladisavljev.

Železara, rudnici, topionica, fabrika guma, delovi autoputeva i brze železnice, pa sve do gradnje projekata oko Nacionalnog stadiona i ne zaboravimo na EXPO 2027, koji je vlast proglasila prvoklasnim nacionalnim projektom… Kinezi su svuda.

Neki bi rekli i doslovno – Beograd je prvi evropski grad sasvim premrežen Huaveijevim kamerama koje mogu da prepoznaju lica. Odnedavno Srbija od Kine nabavlja i dronove i protivvazdušnu odbranu.

Po volumenu robne razmene, Kina je međutim po značaju za Srbiju na drugom mestu, iza Nemačke.

Sporazum o slobodnoj trgovini stupa na snagu od jula, a po Vučićevim rečima, Srbija će velikoj Kini prodavati više voća, povrća, rakije i vina.

Šta je Srbija Kini

Potencijalno zgodna kapija ka Evropi. Srbija je tesno povezana sa tržištem EU, ali ne podleže strogim propisima. Ni kad je u pitanju finansiranje projekata ni kad je u pitanju životna sredina.

Šta je Kina Srbiji

Za Srbiju je, kaže Vladisavljev, Kina „foto-robot savršenog prijatelja“ i dobrodošla za pokušaj balansiranja između Zapada i Istoka.

Mnogi na tom Zapadu sa podozrenjem gledaju na odnose Srbije i Kine i postoji bojazan da bi eventualni ulazak Srbije u EU bio prijem „trojanskog konja“. Kineskog ili ruskog ili oba.

Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: