Kineske vojne vežbe: Upozorenje, ali za koga

Kao odgovor, tajvansko Ministarstvo odbrane je rasporedilo avione, mornaričke brodove i obalske raketne sisteme

Vojna vežba kineske mornarice u vodama oko Tajvana (Foto: FoNet / AP)

Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) započela je seriju združenih vežbi oko Tajvana osmišljenih kao potencijalnu „kaznu” i „upozorenje” separatističkim snagama koje traže nezavisnost ostrva, objavljeno je u saopštenju za javnost.

Šta se događa

Vežbe će koordinirati vojsku, mornaricu, vazduhoplovstvo i raketne snage PLA u Tajvanskom moreuzu, a održavaju se u nekoliko pravaca oko Tajvana i njegovih okolnih ostrva u četvrtak i petak, izjavio je vojni portparol Li Si, a prenosi RT. Kineska vojska je saopštila da je vežba osmišljena kao demonstracija „snažne kazne za separatističke akte snaga ’tajvanske nezavisnosti‘“, kao i „strogo upozorenje protiv mešanja i provokacija spoljnih snaga“.

Odgovor Tajvana

Kao odgovor, tajvansko Ministarstvo odbrane je rasporedilo avione, mornaričke brodove i obalske raketne sisteme da nadgledaju snage PLA, osuđujući iznenadne vežbe kao „ugrožavanje regionalne stabilnosti“.

Tajvan je bio poslednje utočište nacionalističkih snaga tokom Kineskog građanskog rata 1940-ih, i od tada je ostao de facto autonoman. Tajvan danas naziva sebe Republikom Kinom, i saveznik je Sjedinjenih Američkih Država. Peking traži mirnu reintegraciju ostrva, ali predviđa da bi mogao da upotrebi i vojnu silu ako Tajpej zvanično proglasi nezavisnost.

Priredili: T.S., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: