Kineska firma koja je htela da gradi Moravski kanal prevarila EBRD u Bosni

Poslovi sa kineskim kompanijama po pravilu se odvijaju netransparentno, mimo tenderskih procedura i uz brojne sumnje na korupciju, pri čemu je CGGC za sada prva firma koju je neka institucija i zvanično optužila za prevaru.

Foto: Envato

Kineska kompanija China Gezhouba Group Company (CGGC) prevarila je Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) na projektu izgradnje putne deonice Koridor VC – tunel Prenj u Bosni i Hercegovini, ali su, kako je saopštio EBRD, “postigle nagodbu u vezi sa prevarom”.

Zašto je to važno?

CGGC je jedna od brojnih kineskih kompanija koje nastoje da uđu ili već posluju na srpskom tržištu. Ova firma je na našim prostorima najpoznatija po tome što je nameravala da učestvuje u projektima izgradnje Moravskog kanala i vodovoda u Novom Sadu, koji nikada nisu zaživeli.

Kineske kompanije se inače sve češće javljaju kao izvođači radova u projektima u regionu, posebno u Srbiji, a njihove upitne poslovne prakse sve više dolaze pod lupu javnosti. U poslednjih par godina, kineske firme su u Srbiji optuživane za nehuman odnos prema radnicima koje su “uvezle” iz Azije, za uzimanje njihovih pasoša i ograničavanje kretanja, dok se rudarske kompanije optužuju za zagađenje životne sredine i nepoštovanje propisa.

Poslovi sa kineskim kompanijama po pravilu se odvijaju netransparentno, mimo tenderskih procedura i uz brojne sumnje na korupciju, pri čemu je CGGC za sada prva firma koju je neka institucija i zvanično optužila za prevaru.

Šta je dogovor?

Nagodba između EBRD-a i CGGC-a uključuje 35 meseci sankcija za ovu građevinsku kompaniju, kao i za njenih 212 podružnica.

U saopštenju EBRD-a se ne navode drugi detalji nagodbe pa ostaje nepoznato koji je obim i koja priroda sankcija i da li će zbog ovoga i drugi kreditori ili države preduzeti korake prema CGGC-u.

Šira slika

Skandal sa prevarnim postupanjem kineske firme u Bosni otvara pitanje kontrole svih aktera u građevinskim poslovima i u Srbiji. Kako za Novu ekonomiju objašnjavaju stručnjaci, kineske kompanije su na našem tržištu prisutne u poslovima vrednim milijarde evra, a da nad njima “niko ne vrši kontrolu” u smislu ispravnosti poslovanja.

Štaviše, sam obim poslova u koje su uključene kineske kompanije, toliki je da eksperti sumnjaju da Srbija ima kapaciteta da sprovede efikasnu kontrolu nad svima njima.

“Bilo bi dobro da se napravi neka vrsta evidencije kineskih projekata u Srbiji, koju nemamo za sada”, kaže Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, dodajući da je civilno društvo godinama bezuspešno ukazivalo na ove probleme, ali da se sa izbijanjem rata u Ukrajini i njihov fokus pomerio sa Kine na Rusiju.

(Aleksandra Nenadović, Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: