KentKart zbog BusPlusa traži međunarodnu arbitražu protiv Srbije, tužba na 17 miliona evra

Kentkart je pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv Srbije zbog raskida ugovora o upravljanju BusPlusom u Beogradu. Neće dobiti više od milion evra, „obećava“ Aleksandar Šapić.

Trolejbus u Beogradu (Foto: IIAleksandarII, Vikipedija)

Turska kompanija KentKart podnela je 1. aprila zahtev za pokretanje arbitražne u sporu sa Srbijom zbog „usluga naplate prevoza“. Konkretno, jer je Grad Beograd raskinuo ugovor sa njima o BusPlus sistemu.

„Ma samo milion evra…“

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je, komentarišući zahtev Kentkarta, ocenio da su svi preuveličavali iznos odštete koji će morati da se plati ovoj turskoj firmi.

„Ja tvrdim da preko milion evra ne mogu da dobiju. Oni su podneli tužbu na 17 miliona evra“, rekao je Šapić.

Veliki broj medija je nakon ovog nastupa javio da je „KentKart tužio Beograd“. Međutim, podataka o tome nema, već se vidi samo tužba protiv Republike Srbije, odnosno zahtev za pokretanje arbitraže.

Šira slika

Grad Beograd je prošle godine jednostrano raskinuo ugovor sa Kentkartom koji se bavio naplatom karata u beogradskom prevozu. Ugovor je 2021. zaključen na 13 godina. Beograd je po raskidu sam počeo da naplaćuje prevoz.

Kentkart je posle raskida ugovora upozorio srpske vlasti da će tražiti zaštitu zbog kršenja Sporazuma o zaštiti stranih investicija, o čemu je tada Nova ekonomija pisala. 

Naime, Srbija i Turska imaju potpisani bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija. Sporazum predviđa da, ukoliko ugovor bude prekršen, strani investitor o tome treba da obavesti nadležne organe.

Strane spor pre međunarodne arbitraže spor treba da pokušaju da pregovorima. Dogovor je očigledno izostao u roku od šest meseci, jer je turska kompanija podnela zahtev za pokretanje međunarodne arbitraže.

Nevena Petaković, Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: