Kamere na biračkim mestima: Da li su potrebne Srbiji i šta pokazuju primeri iz drugih zemalja

Ideja o uvođenju video-nadzora na biračkim mestima sa ciljem podizanja regularnosti izbora nije nova. Negde je izborna krađa svedena na minimum, a u nekim zemljama je izborni proces podjednako loš sa ili bez kamera.

Ilustrativna fotografija, Envato.

Da nadzorne kamere na biračkim mestima u Bugarskoj, prvi put korišćene na izborima u aprilu 2023. godine, daju pozitivne rezultate smatra narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević.

Ona je izbore u toj zemlji posmatrala u svojstvu člana posmatračke misije ispred Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, piše N1.

„Svako biračko mesto ima isti model telefona kojim se snima sam proces otvaranja kutija, brojanja listića i popunjavanje zapisnika, a snimci se emituju na sajtu Centralne izborne komisije. Na ovaj način, iskorenjen je ili sveden na minimum još jedan način izborne krađe“, navela je Milošević.

Video-nadzor nije svuda dao iste rezultate

„Postoje države u okruženju koje imaju kamere na biralištima i u kojima su iskustva nešto pozitivnija, poput Bugarske, ali video-nadzor biračkih mesta postoji i u Rusiji, pa to ne utiče dramatično na izborni proces koji je u toj zemlji podjednako loš sa ili bez kamera“, ističe izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar.

Kako bi to izgledalo u Srbiji

Instaliranje kamera izvodljivo i u Srbiji, kako tehnički, tako i po pitanju zaštite privatnosti birača, kaže Klačar. Međutim, smatra da uvođenje te vrste video-nadzora u Srbiji ne bi u većoj meri unapredilo izborni proces.

„Problematičnost izbornog procesa nije toliko sam izborni dan, iako problema ima i na biračkim mestima. Veći deo problema dolazi pre izbornog dana i na to kamere ne bi mogle da utiču. Tu prevashodno mislim na medijski plularizam, mešanje stranačkih i državnih pozicija, na funkcionisanje institucija koje su zadužene za pojedine aspekte izbornog procesa i slično“, ocenjuje Klačar za N1.

Nedostatak poverenja

Klačar naglašava da kamere u ovom momentu ne adresiraju nijedno od suštinskih pitanja, sem onog dela koji se tiče ugrožavanja tajnosti glasanja.

„I drugo, uvođenje video-nadzora moglo bi da otvori i neka nova pitanja jer jedan od problema izbornog procesa jeste nedostatak međusobnog poverenja, a kamere ne bi bile dobar saveznik dokle god se ne bi napravio neki bazičan dogovor između vlasti i opozicije“, zaključuje on.

Kosovo

Upotrebu kamera na biračkim mestima najavila je i Centralna izborna komisija Kosova. Ideja je zaživela 21. aprila na glasanju za razrešenje gradonačelnika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Najavljujući da će video-nadzor važiti za sve izbore na Kosovu, nadležni su objasnili da se kamere postavljaju unutar biračkih mesta da bi se „garantovala bezbednost izbornog materijala i očuvao integritet procesa glasanja i brojanja na biračkom mestu“.

Navedeno je i da će postavljanje kamera na biračka mesta biti obavljeno uz obezbeđivanje potpune tajnosti glasanja. Snimci kamera čuvaće se privremeno, do uništavanja izbornog materijala koje se obavlja u roku od 60 dana od overe izbornih rezultata.

„Na dan glasanja CIK neće pratiti ove kamere, pa će se registracija vršiti pasivno. Pristup video-snimku može se omogućiti samo odlukom ili zahtevom organa za sprovođenje zakona: CIK, Panela za žalbe i predstavke, tužilaštva ili suda, a ne pod drugim okolnostima“, naglasili su u tom telu.

Odluka o postavljanju kamera obrazložena je ocenom CIK da su na izborima od 2009. do 2021. godine na biračkim mestima utvrđene nepravilnosti koje su uticale na integritet, trošak i poverenje javnosti u izbore“.

Kompas/N1