Kakve posledice može izazvati nacionalna čitanka i zašto

Što će pisati u nacionalnoj čitanci? Ne zna se. Što se zna?

Foto: dfuentesphotostock, Envato

Najvažnija promena koja će 1. septembra sačekati sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji je nacionalna čitanka, koja će im pomoći da razviju  „lični i nacionalni identitet i svest, i osećanje pripadnosti Srbiji“.

Šira slika

Što će pisati u nacionalnoj čitanci? Ne zna se. Što se zna?

Riječ je o inicijativi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ministarstvo prosvjete i Vlada Srbije počnu izmjenu dva zakona kako bi se stvorili uvjeti da država sačini udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

Odnosno da „sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet budu pažljivo birani“.

Kako režim već duže vrijeme nastupa sa nacionalističkih pozicija, mnogi su zabrinuti za sadržaj čitanki.

Konkretno – da će zastupati revizionizam kada je u pitanju Drugi svjetski rat i, pogotovo, ratovi na tlu bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Mogući primjer 

Nacionalni svesrpski sabor treba da bude održan 8. juna. Na njemu će govoriti najviši nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, a sazvan je kao oblik protesta protiv Rezolucije u Srebrenici.

Sasvim je moguće da mnogo toga što bude izgovoreno na Saboru naći svoje mjesto i u sadržaju nacionalne čitanke.

Posljedice

Već duže vrijeme mladi iskazuju nacionalističke stavove. Beograd je preplavljen muralima Ratka Mladića, svršeni osnovci kliču tom čovjeku osuđenom za genocid u Srebrenici i druge teške ratne zločine…

Može li nacionalna čitanka da  se suprotstavi ovom trendu? Kako stvari stoje i kad se pogleda zvanična politika, treba očekivati suprotno. Konkretno – daljnji rast nacionalizam i revizionizma.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: