Kako stati na put trovanju pasa i ko to mora da uradi

Slični slučajevi dešavaju se po celoj Srbiji. U Nišu je 16 pasa otrovano u poslednjih osam dana na različitim lokacijama u gradu, u Leskovcu više od 20, u Žitorađi tri psa… Primera ima još.

(Foto: Dobra nada, ustupilo VREME)

Novinaru Nedimu Sejdinoviću otrovan je pas u Novom Sadu. Slučaj je prijavljen policiji i sada se čeka epilog.

Šira slika

Čujem i da su se još neki psi na Šodrošu otrovali“, piše Sejdinović. Do njega, dolazi da je sličnih slučajeva bilo i u proteklih petnaestak dana na istom mestu. To im je zajednički imenitelj. Poput Sejdinovićevog, još jedan pas je takođe promptno umro nakon što je pronašao malu konzervu. „Tri veterinara su me direktno ili preko zajedničkih prijatelja zamolili da im dostavim rezultate obdukcije“, nastavlja Sejdinović. „Da znaju protiv čega se zapravo bore. Poznati su strašni otrovi, kao što je kreozan ili tako što slično, ali ovo bi moglo da bude i nešto žešće.“

Stanje stvari

Slični slučajevi poput ovog u Novom Sadu dešavaju se po celoj Srbiji. U Nišu je 16 pasa otrovano u poslednjih osam dana na različitim lokacijama u gradu, navode iz udruženja “Pit”; u Leskovcu više od 20, u Žitorađi tri psa… Primera ima još.

Razmere problema 

„Hajde da pokušamo da na nadležne institucije utičemo da problem shvate ozbiljno“, zaključuje Nedim Sejdinović. „Mislim na policiju, komunalnu policiju, tužilaštvo i veterinarske inspekcije. Ako je otrov tako jak da usmrti velikog psa za petnaestak minuta, ne treba biti stručnjak pa zaključiti da je on izuzetno opasan i za ljude, pogotovo decu. Pa zar treba da se desi tragedija, da neko dete nastrada, kako bismo se osvestili da smo okruženi monstrumima koji ubijaju mačke i pse onako, iz čiste zabave, da zadovolje svoje ko zna kakve frustracije. I koji su pritom uvereni da nikada za to neće odgovarati. Hajde da neko od njih završi u zatvoru, kako zakon predviđa, da se tako pošalje poruka da tako nešto nije dozvoljeno činiti.“ (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: