Kako se Legija dovodi u vezu sa ubistvom britanske novinarke?

Džil Dando bila je novinarka BBC-a koja je učestvovala u više istraživanja o organizovanom kriminalu. Upucana je u potiljak na svom kućnom pragu 26. aprila 1999. godine

Printskrin N1

List Tajms (The Times) objavio je tekst koji Milorada Ulemeka Legiju dovodi u vezu sa ubistvom britanske novinarke Džil Dando.

Dando je ubijena 26. aprila 1999. godine ispred svoje kuće u Londonu, a jedna žena, svedok, koja se zatekla u blizini mesta zločina i videla muškarca koji beži, izjavila je da je na fotografiji prepoznala upravo Ulemeka. Ovo je za N1 rekao Dejvid Braun, novinar Tajmsa, uz ogradu da se ipak ne može stoprocentno tvrditi da je reč o Ulemeku, ali da se „ne može isključiti da je reč o istom čoveku“.

Ko je na fotografiji?

Bivši analitičar u policiji Eseksa, Emi Polito, naveo je za Daily Mirror da nije mogao da „pronađe značajne razlike“ između lika Ulemeka i fotografije čoveka sa snimka nadzorne kamere, koje bi ga eliminisale kao osumnjičenog.

Međutim, rekao je da postoji „ograničena mogućnost“ da se radi o istoj osobi.

Bilo kakav iskorak o ovom slučaju nije donela ni Netflixova dokumentarna serija s kraja prošle godine o „jednom od najozloglašenijih nerešenih ubistava 20. veka“.

Ko je osuđen za ubistvo Džil Dando?

Za ubistvo Džil Dando 2001. godine osuđen je Beri Džordž. Međutim, pošto je Apelacioni sud presudio da forenzički dokazi, korišćeni u izvornom procesu, nisu bili pouzdani, zakazano je ponovno suđenje. Nakon drugog suđenja 2008. godine  Džordž je oslobođen.

Ko je bila Džil Dando?

Džil Dando bila je novinarka BBC-a i voditeljka emisije „Krajmvoč“, učestvovala je u više istraživanja o organizovanom kriminalu. Upucana je u potiljak na svom kućnom pragu 26. aprila 1999. godine, nekoliko nedelja pošto je pokrenula akciju na televiziji u kojoj je prikupljeno 54 miliona funti za izbeglice s Kosova koje su pobegle od srpskih paravojnih snaga tokom građanskog rata u Jugoslaviji, piše The Times.

Prema rečima Dejvida Brauna, razmatralo se da li su je ubili gangsteri, organizacija Ira, a trebalo je da i se uda za jednog ginekologa kraljice Elizabete, “pa se sumnjalo da i tu postoji veza”. “Brojne su teorije ali je ovo jedan od najvećih nerešenih zločina u modernoj istoriji Velike Britane“, zaključio je Braun. On pretpostavlja da će u Britaniji doći do političkog pritiska da se slučaj ponovo otvori.

Šta kaže Legijin advokat

Legijin advokat, Aleksandar Kovačević, rekao je za Daily Mirror da on ne želi da komentariše moguće veze s ubistvom Dando. „On nije zainteresovan da učestvuje u tome“, rekao je Kovačević.

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija služi kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića.

Osuđen je i za ubistvo Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Srbije, koji je upucan u potiljak 2000. godine, kao i za pokušaj atentata na Vuka Draškovića.

Ceo tekst pročitajte OVDE.