Kako je umrlo sportsko novinarstvo u Srbiji: Slučaj zviždanja Angelini Topić (VIDEO)

Sportsko novinarstvo se u Srbiji urušava već celu deceniju, uključujući tu i sportske rubrike ozbiljnih medija (čast izuzecima). Ono se danas nažalost uglavnom svodi na poltronsko, navijačko i nekritičko novinarstvo (ako se to uopšte može i nazvati novinarstvom).

Foto: Printscreen/RTS

Većina sportskih novinara umesto da obavlja svoj posao u interesu javnosti, nekritički se pretvara u portparole klubova ili sportskih saveza koji im spadaju u sektor, ne hajući za odgovornost ili posledice svog rada.

Neki to rade iz interesa (klubovi na utakmice u inostranstvo vode samo „lojalne“ novinare), neki iz navijačkog ubeđenja (nesvesni da ne uspevaju da razdvoje subjektivnu strast od objektivnih činjenica), a neki iz pukog neznanja, jer su tako stasali uz prve dve kategorije.

A upravo je neznanje dovelo do toga da skoro svi internet portali prenesu lažnu vest da je publika u Rimu, na Evropskom prvenstvu u atletici, zviždala Angelini Topić. Jedni (oni koji iole imaju objektivnu uređivačku politiku) su tvrdili da su joj „Italijani zviždali jer je opsovala“, a drugi (tabloidi) da su je „Italijani izviždali jer je Srpkinja“.

Šta se dogodilo?

Angelina Topić je u Rimu osvojila srebrnu medalju u skoku u vis i potvrdila da spada među najozbiljnije kandidate za medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pre prvog skoka je neobično dugo čekala na zaletištu, spremajući se da krene u skok. Kako je dozvola za zalet konstantno odlagana (zbog takmičenja u drugim disciplinama), srpska atletičarka se u jednom trenutku pobunila i opsovala: „pa, jebem mu mater“.

Publika na stadionu „Olimpiko“ u Rimu je u tom trenutku počela da zviždi, ali ne zbog psovke (koju verovatno niko nije ni čuo na tribinama, a većina i da je čula verovatno je ne bi ni razumela), već zato što je smatrala da su organizatori bili nepravedni prema srpskoj takmičarki koja se predugo „hladila“ na stazi i nezasluženo „trošila“ koncentraciju čekajući na skok.

Međutim, kada novinar nije na licu mesta, a situaciju tumači samo na osnovu snimka na kojem je režiser držao u prvom planu Angelinu koja je opsovala, a u pozadini počinju da se čuju zvižduci – događa se materijalna greška koja ima i šovinistički karakter kako Italijani tobož jedva čekaju da zvižde Srpkinji.

Šira slika

Da ironija bude veća, u današnjoj eri digitalne diktature dovoljno je da jedan novinar situaciju pogrešno protumači i objavi, odmah će u svim ostalim redakcijama skočiti urednici i pitati svoje novinare: „A što mi nemamo da su Angelini zviždali?“

Srećom, na lažnu vest je prvi reagovao Angelinin otac, Dragutin Topić, koji je u svojoj objavi na društvenim mrežama objasnio šta se zapravo dogodilo.

Svi mediji koji su pustili lažnu vest preneli su reči Dragutina Topića, ali bez ikakvog izvinjenja, bez objave da su napravili (nenamernu) grešku, bez objašnjenja kako je došlo do toga. To na kraju nije ni bitno. Navodno zviždanje Srpkinji je donelo klikove, a oni su jedini bitni, oni se jedini broje.

Novinarstvo na klikove je preotelo profesiju, a u sportskom novinarstvu naročito prolazi jer malo ko proverava da li su informacije lažne ili tačne. Uvredljiva saopštenja rivalskih klubova prenose se bez ograde kao najnormalnija polemika, huliganski pirovi postaju „predivne bakljade“… Jedino je važno da klikovi nikada ne (pre)stanu.

Vlada Živanović/Kompas

Pročitajte i: