Kako da zaradite na tržištu tehnologija veštaške inteligencije

Čak i ako niste stručnjak, uz vrednost akcija tehnoloških giganta poput AMD-ja i Nvidie možete da ostvarite zaradu.

Ilustrativna fotografija, Envato

Na polju razvoja veštačke inteligencije, kompanija Nvidia je već duže vreme dominantna, sa moćnim grafičkim procesorima koji grade prihode od data centara. Ipak, na tržištu se ističe i kalifornijska korporacija AMD (Advanced Micro Devices), koja – iako možda na nenametljiv način – izaziva položaj Nvidie kao industrijskog lidera, piše N1.

Rastući uticaj u oblasti veštačke inteligencije

Sa gotovo 90-procentnom zastupljenošću u svom segmentu, AMD-jevi Ryzen čipovi su izbor vodećih proizvođača desktop i laptop računara poput Asus-a, Acer-a, Dell-a, i HP-ja.

AMD-ova MI300 serija čipova za data centre počela da hvata zamah, čak i među klijentima kao što su Microsoft, Meta, i Oracle.

Za kompanije poput ovih giganata, potražnja razvojnih elemenata veštačke inteligencije je počela da premašuje ponudu još od kada je u rad pušten ChatGPT, i od tada ne jenjava.

Veliki prihodi i pozitivne predikcije

Iako su u prvom kvartalu skromno rasli, AMD-ovi prihodi od data centara skočili su za 80 odsto, dostigavši 2.3 milijarde dolara. Kompanija očekuje dalji rast, sa projekcijama da će prihodi od grafičkih procesora premašiti 4 milijarde dolara u 2024.

Analitičari su optimistični u vezi sa AMD-jem, te većina preporučuje kupovne pozicije za njegove akcije, jer uprkos trenutnim vrednostima, projekcije buduće zarade obećavaju.

Potencijal AMD-ja da ostvari zaradu na rastućem tržištu veštačke inteligencije, kao i njegova jaka pozicija u proizvodnji PC-a, čine ga privlačnom investicionom prilikom za budućnost.

Više o ovoj temi, kao i vodič za trgovanje cenama akcija pogledajte OVDE.

Kompas/N1