Kako će se RTS ponašati prema opoziciji

Dok deo opozicije koja učestvuje na izborima očekuje promenu uređivačke politike i više učešća na RTS-u, struka upozorava da dosadašnji način funkcionisanja vlasti SNS-a govori u prilog tome da se neće odreći Javnog servisa

Opozicija koja izlazi na izbre pod sloganom "Biram borbu"(Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac najavio je juče nakon skupštinskog kolegijuma razgovore u vezi sa predstojećim izborima s predstavnicima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine od petka, a zatim sa ostalim televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

Šira slika

Dok deo opozicije koja učestvuje na izborima očekuje promenu uređivačke politike i više učešća na RTS-u, struka upozorava da dosadašnji način funkcionisanja vlasti Srpske napredne stranke govori u prilog tome da se neće odreći jedne od glavnih poluga njihove vlasti – Nacionalnog javnog servisa.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ocenio je za portal nedeljnika „Vreme“ da mora doći do promene uređivačke politike, kao i da su predstavnici vlasti spremni da popuste.

Mogućnost popravnog

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić kaže za „Vreme”da je opozicija ranije predlagala konkretne mehanizme kako da se obezbedi plularizam u medijima, i napominje da to vlast nije prihvatila.

„To je sadržano u našim zahtevima još u martu. Tu bi trebalo da se uključe i stručna novinarska udruženja, da definišu uputstva za to. Drugo, tražili smo tražili smo smenu rukovodstva RTS-a i smenu članova REM-a. To nije prvi put, jer smo u dva navrata zahtevali isto i u oktobru prošle godine“, rekla je Jerinić.

Međutim, kaže ona, početkom aprila je SNS, odnosno Ana Brnabić ponudila razgovore sa medijima o izveštavanju u toku predizborne kampanje.

Bitan detalj

„Dogovoreno je da u petak obavimo razgovore sa javnim servisima, sa RTS-om i RTV-om, a zatim da se nastave razgovori i sa drugim medijima. Mi smo insitrirali da se ukaže na zamerke i na rad medija sa nacionalnom frekvencijom. Dok sa druge strane, SNS insistira da mora da se razgovara i sa grupom Junajted medija“, podseća Jerinić.

Priredili: I.M., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: