Kada očekujete neočekivano: Zašto je „Starlajner“ još uvek u svemiru

Dvojica astronauta koji testiraju „Boingovu“ novu svemirsku letelicu „Starlajner“ trebalo je da krenu put Zemlje 26. juna uveče. Međutim, svoj boravak će morati da nastave na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Foto: Envato

Kako piše RTS, NASA vrši reviziju tehničkih problema pre nego što odluči kada da vrati svoje astronaute kući.

Šta je pošlo po zlu?

Njihov povratak na Zemlju je već bio odložen zbog problema sa nekim od „Starlajnerovih” potisnika i curenja helijuma koji ubrizgava gorivo u pogonski sistem. NASA je ranije na svom sajtu objavila da curenje ne predstavlja nikakav rizik po bezbednost astronauta.

„Starlajner“ je lansiran 5. juna uprkos malom curenju helijuma. Curenje je bilo izuzetno malo i inženjeri su verovali da to neće uticati na misiju i tako su nastavili sa lansiranjem.

Međutim, tokom misije došlo je do četiri dodatna curenja helijuma i pet od 28 manevarskih potisnika je prestalo sa radom tokom približavanja svemirskoj stanici, od kojih su četiri ponovo pokrenuta.

Misija je trebalo da traje osam dana, ali je datum povratka odložen jer su inženjeri istraživali novonastale probleme. Zatim je 18. juna NASA objavila da će „Starlajner“ krenuti kući 26. juna uveče.

Helijum se koristi za ubrizgavanje goriva u potisne sisteme koji se koriste za manevrisanje u svemiru i usporavanje pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu.

Povratak ipak pomeren za jul

Ali samo nekoliko dana kasnije, nakon sastanaka na visokom nivou, NASA je zaključila da bi planirani povratak trebalo da bude „pripremljen“ za neki datumu u julu.

NASA je navela da su inženjeri želeli da prouče letelicu kako bi došli do izvora grešaka pre nego što ona ponovo uđe u Zemljinu atmosferu. Razlog je to što će kapsula posade pasti padobranom na zemlju, a „Starlajnerov“ neispravan donji ‘servisni modul’ će izgoreti pri ponovnom ulasku u atmosferu, što znači gubitak nekih informacija o tome šta je pošlo po zlu.

Svemirska agencija je naglasila da astronauti nisu ostali nasukani na Međunarodnoj svemirskoj stanici i da je „Starlajner“ dobio sertifikat da se vrati na Zemlju u slučaju vanredne situacije na MSS-u.

Da li je lansiranje trebalo da se nastavi?

Dr Adam Bejker, koji je šef kompanije „Roket indžiniering“, britanske kompanije specijalizovane za raketne pogonske sisteme, kaže da razume zašto je došlo do lansiranja, ali ističe da bi bilo bolje da se otkrije uzrok curenja i otkloni se problem.

„Postoji rizik od pokušaja da se stvari dovedu previše do savršenstva i da na kraju to traje predugo i bude preskupo, a to dovodi do ukidanja javne i političke podrške“, navodi Bejker.

„Ali čini mi se da možda nisu dovoljno razmotrili pogoršanje curenja nakon lansiranja. Ovo je nešto što je NASA i ‘Boing’ verovatno trebalo da urade. To bi bilo izuzetno skupo, jer bi uključivalo skidanje rakete sa lansirne rampe i vađenje pogonskog sistema iz letelice.“

Šta ako se ne otkrije osnovni uzrok curenja?

„Ako se ne otkrije osnovni uzrok, oni moraju da donesu odluku o povratku na osnovu nepotpunih informacija. Ako ne razumete u potpunosti uzrok bilo kakvog kvara, onda ne možete sa sigurnošću reći da nemate sistematski problem koji će uticati ne samo na primarni pogonski sistem, već i na rezervne.“

U krajnjem slučaju, Nasa i „Boing“ mogu da vrate svoje astronaute „Spejs Iksovom“ kapsulom, što bi bilo veoma neprijatno za „Boing“. Ali još uvek se nije došlo do te tačke, kaže dr Bejker.

„Sa novim svemirskim brodom trebalo bi da očekujete neočekivano“, poručio je.

Kompas/RTS