Kada kažu Dodik, misle li Amerikanci i na Vučića

Kakve će biti posledice američkog izveštaja teško je proceniti. Ukoliko ih bude, one će se pre videti u Beogradu nego u Banjaluci. Reč je naravno o tome da li će se i na koji način Vučić distancirati od Dodika.

Milorad Dodik (Foto: FoNet / Milica Vučković)

U izveštaju Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država tvrdi se da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik „preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u Bosni i Hercegovini i da obezbedi, de facto, secesiju Republike Srpske“. Dodik odgovara –  Amerika priželjkuje neko novo žarište na kojem bi „opet jedan od najneuspešnijih predsednika u istoriji Amerike mogao da dobije neki poen uoči izbora“.

Šira slika

Zbog svog „antidejtonskog delovanja“, Milorad Dodik se nalazi na listi sankcija Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Da li mu je zaista cilj rasturanje Bosne i Hercegovine? Mada se mišljenja razlikuju, poznavaoci prilika u Republici Srpskoj smatraju da njen predsednik zapravo želi da u nedogled održava stanje permanentne krize. Na taj način su stalno podignute nacionalne tenzije koje mu omogućavaju održavanje autoritativne i populističke vlasti.  

Obe strane Drine

U Dodikovoj politici postoji samo jedna konstanta. A to je održavanje što bližih odnosa sa vlastima u Srbiji. One nikad nisu bile čvršće i bliže nego u poslednjoj deceniji. Zbog toga se izveštaj Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe SAD može tretirati i kako posredan pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovo može biti važno pred predstojeće Beogradske i lokalne izbore sa istočne strane Drine. Na prethodnima su Dodik i predstavnici vlasti u Replici Srpskoj učestvovali u izbornom inženjeringu i to sa ponosom sami isticali.

Posledice

Kakve će biti posledice američkog izveštaja teško je proceniti. Ukoliko ih bude, one će se pre videti u Beogradu nego u Banjaluci. Reč je naravno o tome da li će se i na koji način Vučić distancirati od Dodika. Nagoveštaji  tog procesa već postoje, ali njegovo javno ispoljavanje nikako ne treba očekivati pre završetka izbornog cuklusa u Srbiji.  (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: