Ko bi mogao da kupi udeo u Junajted grupi?

Prodaja većinskog paketa u United group za Srbiju bi mogla da ima političke posledice. Vlast u Srbiji kontinuirano napada medije koji u Srbiji posluju u sklopu te grupe.

United Group, promo foto

Kako „Vreme“ saznaje u krugovima uključenim u prodaju Junajted grupa (United group), BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udela u toj kompaniji, koja pre svega u domenu telekomunikacija posluje u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

U tu svrhu je angažovao investicione banke Morgan Stenli i JP Morgan.

Šira slika:

BC Partners je vlasnik 55 odsto udela u Junajted grupi, koji su otkupili od KKR fonda za 2,6 milijarde evra. Dragan Šolak je manjinski vlasnik.

U Srbiji, ova kompanija u svom vlasništvu ima medije: TV N1, TV Nova S, portal Nova.rs, dnevni list i sajt Danas i, odnedavno, nedeljnik Radar.

Prodaja većinskog paketa u Junajted grupi za Srbiju bi mogla da ima političke posledice.

Vlast u Srbiji kontinuirano napada medije koji u Srbiji posluju u sklopu Junajted grupe.

Već godinama iz Junajted grupe upozoravaju da zbog toga vlast na nelegalan način raznim mahinacijama sputava poslovanje i širenje kablovskog operatera SBB koji emituje televizije N1 i Novu S, koje pak predsednik države Aleksandar Vučić redovno proziva.

Ko je mogući kupac:

Grčki portal Naftemporiki piše da su za kupovinu zainteresovani telekomunikacijska kompanija Etisalat iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijski Telekom.

Saudijski Telekom je preko svoje firme TAWAL prošle godine otkupio telekomunikacijske tornjeve u vlasništvu Junajted Grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Grčki mediji su ranije pisali da ukoliko ne pronađu kupca za celokupni udeo u Junajted grupi, BC Partners razmatra prvo prodaju samo grčke medijske firme i tamošnjeg operatora Nova. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: