Konačno završeno pripremno ročište u predmetu Jovanjica 2

Pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“ danas je, posle pune tri godine, konačno završeno, pa se uskoro može očekivati početak suđenja devetorici optuženih, od kojih su šestorica pripadnici policije i službi bezbednosti, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Bivši major JNA je od osiječkog Županijskog suda dobio 14 godina za zlostavljanje zarobljenih hrvatskih vojnika 91-92. (Foto: Pixabay)

Na današnjem pripremnom ročištu svoja izlaganja u vezi sa dokaznim predlozima završili svi advokati okrivljenih.

„Završeno je pripremno ročište i datum početka suđenja će biti naknadno određen“, rekao je advokat Marko Janković, branilac okrivljenog policajca Milana Kendije.

Optuženi šestorica iz policije i službi bezbednosti

Na glavnom pretresu o optužnici trebalo bi da se izjasne devetorica okrivljenih, među kojima su šestorica pripadnici policije i službi bezbednosti.

Njih optužnica tereti da su sa prvookrivljenim Predragom Koluvijom sarađivali na imanju Jovanjica na kom je uzgajan psihoaktivni kanabis.

Ovo je četvrto zaredom održano pripremno ročište, pošto je u protekle tri godine ono odlagano čak 21 put.

U februaru ove godine konačno je došlo do pomaka, pa su na ročištima svoje mišljenje i dokazne predloge izneli advokati šestorice okrivljenih, dok se na jednom od ranije održanih ročišta u septembru prošle godine izjasnio i advokat Predraga Koluvije.

Prema predlogu tužilaštva navedenog u optužnici, u dokaznom postupku na glavnom pretresu trebalo bi da se upoznaju sa sadržinom zapisnika o iskazima 30 svedoka ispitanih tokom istrage.

Pripadnik VOA u bekstvu tri i po godine

Tokom pretresa, o optužbama bi trebalo da se izjasne i prvookrivljeni Predrag Koluvija, suvlasnik Jovanjice, pripadnik BIA Aleksandar Tošić, pripadnik MUP Radovan Bojović, pripadnik BIA Branislav Radosavljević, policajac Milan Kendija, policajac Zoran Baštovanović, i Miloš Tofilović i Slaviša Milinković, koji nisu pripadnici službi.

Na saslušanju kod tužioca tokom istrage u julu 2020. godine Koluvija je rekao da on nije organizator kriminalne grupe, da će svoju odbranu izneti na glavnom pretresu, a da će se u ovoj fazi postupka braniti ćutanjem.

Jedan od okrivljenih, bivši pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) Saša Vujisić se već tri i po godine nalazi u bekstvu.

FoNet