Da li zaista počinje suđenje za Jovanjicu 2

Nakon tri godine, završeno je pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2″. To će reći da bi trebalo početi suđenje devetorici okrivljenih, među kojima su šestorica pripadnici policije i službi bezbjednosti.

Suđenje sedmorici bivših vojnika VRS za genocid počelo je danas u Bosni i Hercegovini. (Foto: Pixabay)

Oni se terete da su sa prvookrivljenim Predragom Koluvijom surađivali na imanju Jovanjica na kom je uzgajan kanabis. Međutim, treba biti oprezan. Najava za otpočinjanje ovog procesa bilo je i ranije.

Šira slika

Pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2″ predstavlja rijetko viđen festival opstrukcije pravosuđa. Kada su na ročite dolazili optuženi, nisu advokati i obrnuto. Svi su, navodno, imali opravdane razloge. Zbog toga su ročišta odlagana ravno 21 put.

Iza zavjese

Na opstrukciju je sigurno uticalo i to što su inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić – policajci koji su otkrili Jovanjicu – tvrdili da je sa ovom plantažom marihuane povezan Bratislav Gašić, u to vrijeme direktor BIA i, potom, ministar unutrašnjih poslova. Nije nevažno da ni da su na imanje prvooptuženog Predraga Koluvije dolazili Aleksandar Vulin, Zoran Babić i drugi visoki državni funkcionari. Sam Koluvija je poslije izlaska iz pritvora viđan na veseljima sa ljudima iz vlasti i vlasnicima medija koji je zdušno podržavaju  poput Dragana J. Vučićevića („Informer“). A za sve ovo vrijeme, Milenković i Mitić prolaze službenu šikanu i progon. Da su im i životi ugroženi, svjedoči činjenica da ih čuvaju pripadnici Specijale antiterorističke jedinice.

Kako dalje

To što bi uskoro moglo početi suđenje za „Jovanjicu 2“ nipošto ne znači da je na pomolu rasvjetljavanje najvećeg političko-pravosudnog skandala u „novijoj istoriji“ Srbije. Loše stanje u pravosuđu i potpuna dominacija izvršne vlasti nad njim, razlozi su za skepsu. Konačno, niti jedan veći korupcionaški slučaj sa učešćem visokopozicioniranih ljudi iz aktualnog režima do sada nije dobio zadovoljavajući pravni epilog. Zašto bi onda u aferi „Jovanjica“ bilo drugačije?

F.Š./Vreme

Više o ovome pročitajte na: