Javni novac i Arno Gujon

Novac su dobijale i organizacije koje na društvenim mrežama promovišu ekstremno nacionalističke stavove kao i udruženja koja su u privrednom prestupu zbog neobjavljivanja finansijskih izveštaja.

Arno Gujon (Foto: MUP Srbije)

Nekadašnji direktor Uprave za saradnju sa dijasporom pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon nazvao je „netačnim“ i „ostrašćenim“ pisanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o isplatama koje je ova Uprava vršila na račune desničarskih nevladinih organizacija.

Šta se dogodilo

U izveštaju nezavisne Državne revizorske institucije (DRI) konstatovano je da su sredstva sa računa Uprave za saradnju sa dijasporom uplaćivana na račune organizacija u komercijalnim bankama. To je problem jer Zakon o budžetu određuje da se uplate moraju upućivati na račune Uprave za trezor, kako bi tok novca mogao da se prati. Prema podacima iz izveštaja, Uprava je najveći deo budžeta, odnosno 1,8 miliona evra, potrošila na donacije nevladinim organizacijama.

Šta kaže DRI

DRI je navela da je Uprava novac opredeljen na konkursima, uplaćivala organizacijama iz Srbije preko komercijalnih banaka, umesto na posebne namenske račune kod Uprave za trezor, kako propisuje Zakon o budžetskom sistemu. Uprava na čijem čelu je bio Gujon je tokom 2023. godine novcem iz budžeta finansirala na stotine projekata i donirala 342 organizacije iz celog sveta – od udruženja Srba iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, do fondacija i kulturno-umetničkih društava u Australiji i Sjedinjenim Državama.

Zašto je ovo problem

Novac su dobijale i organizacije koje na društvenim mrežama promovišu ekstremno nacionalističke stavove kao i udruženja koja su u privrednom prestupu zbog neobjavljivanja finansijskih izveštaja.

Novac je tokom 2023, pored ostalih, dodeljen Udruženju studenata Republike Srpske u Srbiji – Novi Sad. Ovo udruženje su osnovala 2019. godine braća Milan i Dejan Pudar, koji su uz lidere desničarskih organizacija Eko Četnici i Srpska Kraljevska Omladina Novog Sada, krajem marta 2024. učestvovali u blokadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, tražeći ostavku profesora i novinara Dinka Gruhonjića. Dva meseca kasnije, u izbornom danu, 3. juna ove godine u toku izbora za lokalne parlamente, snimljeni su u kol centru Srpske napredne stranke (SNS) na Novosadskom sajmu.

Priredili: I.M., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: