Jasmina Vujić: Šanse da Srbija izgradi nuklearnu elektranu ravne nuli

Direktorka Centra za nuklearna istraživanja Jasmina Vujić tvrdi da Srbija nema ni kadrove ni infrastrukturu za izgradnju nuklearne elektrane.

Ilustracija: Envato

Direktorka Centra za nuklearna istraživanja Jasmina Vujić izjavila je danas za su šanse „ravne nuli“ da Srbija u dogledno vreme izgradi „bilo veliku, bilo malu“ nuklearnu elektranu.

Imajući u vidu nedostatak stručnih kadrova, zakonske regulative i opšte infrastrukture, najkraći rok da se deo zahtevanih koraka ispuni je 30 godina i to pre početka same izgardnje nuklearne elektrane, tvrdi Vujić.

Ona ukazuje da su na Univerzitetu u Beogradu bazično ukinuti svi predmeti vezani za oblast nuklearnih tehnologija, dok je u institutima i istraživačkim centrima prekinuto finansiranje programa u toj oblasti.

Umesto veoma dugog i skupog procesa izgradnje nuklearne energetske infrastrukture, smatra Vujić, mogo bolji pristup je da Srbija napravi dogovor sa nekom od susednih zemalja koje planiraju da grade nuklearne elektrane u skorijoj budućnosti, a Mađarska je najbolja opcija.

FoNet