Japanski JFE Shoji dobija 2,8 miliona evra za fabriku u Inđiji

Japanska kompanija dobila je subvencije za izgradnju fabrike pre nego što je imala i jednog zaposlenog u Srbiji.

JFE Shoji, (Foto: JFE Shoji)

Japanska kompanija JFE Shoji Serbia koja je nedavno u Inđiji počela izgradnju fabrike za proizvodnju delova za elektromotore, dobiće subvencije od države ukupne vrednosti 2,8 miliona evra.

Zašto je to važno

U trenutku kada je kompanija podnela prijavu za dodelu sredstava nije imala zaposlenih. Kompanija bi trebalo da podsticaje iskoristi za izgradnju fabrike za proizvodnju laminacija jezgra motora u Inđiji.

Izgradnjom fabrike, JFE Shoji se obavezao da će zaposliti najmanje 102 nova radnika na neodređeno vreme do kraja 2027. godine.

Takođe, jedan od uslova za dobijanje subvencije je da fabrika uloži u materijalna sredstva u vrednosti od najmanje 51,03 miliona evra do kraja 2025. godine.

Pozadina priče

Sredinom marta položen je kamen temeljac za izgradnju ove fabrike u Inđiji, a ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Japana Akira Imamura i ministar unutrašnje u spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Kako je najavljeno, fabrika će imati površinu od 18.000 hektara, a proizvodnja će početi tokom 2025. godine. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: