Izrael odustao od vojnog odgovora na iranski napad

Premijr Benjamin Netanjahu je pod pritiskom SAD odustao od uzvratnog udara na Iran. Jastrebovi u njegovoj ratnoj vladi su želeli drugačije. Častan izlaz za odustajanje omogućilo je, između ostalog, to što iranski talas skoro nigde nije stigao do cilja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odustao je od vojnog odgovora na Iranski napad, javio je danas Njujork tajms.

Američki dnevnik navodi da je Netanjahu od uzvratnog udara odustao posle telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, prenosi N1.

Slab efekat iranskog napada

Iran je u noći između subote i nedelje na Izrel ispalio nekoliko stotina dronova i raketa, u prvom direktnom napadu nepomirljivih bliskoistočnih neprijatelja.

Deo izraelskog ratnog kabineta, koji je sinoć dobio široka ovlašćenja za vojnu akciju, bio je za napad na Iran.

Međutim, kabinet je od toga odustao između ostalog jer talas projektila nije izazvao veću štetu, navodi Njujork tajms.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su sa saveznicima u vazduhu uništile 99 odsto iranskih projektila. U obaranju su učestvovale američke i britnske snge u rgionu.

Amerikanci Izraelu obećali podršku za odbranu, upozorili protiv napada

Američka administracija je odmah izraelu obećala podršku u odbrani, ali je naglasila da isto ne važi za napadačke akcije.

Iran je saopštio da je izrael napao u odgovoru na raketiranje svoje ambasade u Damasku početkom meseca. Izrael nije preuzo odgovornost za taj napad, ali nije ni negirao da ga je izveo.

Teheranske vlasti su rano jutros saopštile da ne nameravaju dalje da eskaliraju, upozorivši međutim i Izrael i SAD da će na svaki napad odgovoriti “još snažnije”. (Kompas)